Saken er produsert og finansiert av Statistisk sentralbyrå - Les mer

Størst strømforbruk på kalde vintermorgener

Belastningene på kraftsystemet er størst på kalde ukedager mellom klokken 8 og 10 om morgenen. Da forbruker husholdnings- og næringskunder mest strøm, viser ny analyse.
11.12 2008 05:00


 

SSB-forskerne Torgeir Ericson og Bente Halvorsen har sett på hvordan kortsiktige variasjoner i strømforbruk for ulike kundegrupper i alminnelig forsyning ved å beskrive hvordan timeforbruket varierer over døgnet, uken og året.

Alminnelig forsyning er en sammensatt gruppe bestående av fire sektorer: husholdningskunder og næringskunder innen primær-, sekundær- og tertiærnæringene.

- I alle sektorene er forbruket størst om morgenen, og strømforbruket varierer mellom ukedager og helger. Primærnæringene skiller seg imidlertid ut, forteller Ericson.

Primærnæringene bruker relativt mye strøm om natten, mens forbruket går ned midt på dagen store deler av året. Innen primærnæringene er det heller ingen forskjell på forbruk i helger og ukedager.

Analysen viser sterk temperaturfølesomhet i forbruket til husholdningene og kundene i primærnæringene, men også for andre næringskunder ser forbruket ut til å avhenge av utetemperatur.

Belastninger i kraftsystemet

Det høyeste forbruket av elektrisitet observert i Norge var 5. februar 2001. Toppen kom da i 10-tiden og førte til relativt høye spotpriser flere timer den dagen, noe som indikerer at produksjonen nærmet seg kapasitetsgrensen.

- Historisk sett er slike situasjoner med så stor belastning svært sjeldne, men de kan medføre store belastninger på kraftsystemet når de oppstår.

- En måte å unngå slike anstrengte situasjoner i fremtiden er å sette inn tiltak for å redusere belastningen eller flytte forbruket rundt 8-10-tiden, sier Halvorsen.

Viktig for planlegging


(Illustrasjonsbilde: www.colourbox.no)

Størrelsen på forventet forbruk i topplasttimer er av stor betydning i planleggingen av kapasitetsbehov for overføring og produksjon i kraftmarkedet.

- Dersom tiltak for å redusere toppbelastningene er ønskelige, bør de konsentrere seg om å redusere eller flytte forbruk vekk fra dette tidspunktet, sier Ericson.

Ifølge forskerne kan tiltak for økte insentiver til slik atferd være tidsdifferensiert prising over døgnet og kontrollert utkobling av last (for eksempel utkobling av varmtvannstanker).

Lenke:

Torgeir Ericson og Bente Halvorsen: Hvordan varierer timeforbruket av strøm i ulike sektorer? i SSBs Økonomiske analyser.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

 1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
 2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
 3. Vi anbefaler at du skriver kort.
 4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
 7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
 8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Tidspunkt for sektorenes toppforbruk vinterstid

 • Husholdningene og Primærnæring: Mellom kl 7-10
 • Sekundær- og tertiærnærnæringene: Mellom klokken 8 og 11.
   

Analysedata

Analysen er basert på måldata fra timemålte kunder hos Skagerak Nett i 2006. Datasettet inneholder 3886 bedriftskunder og 3930 enkeltmålte husholdninger.