Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Havforskningsinstituttet - les mer.

Forsøket med UVC-lys ble avsluttet før tiden fordi laksen ble for «solbrent».

UV-lys tar knekken på lakselus, men skader laksen

Forskere ville undersøke om ultrafiolette stråler kunne fungere mot lakselus. Det gikk ikke helt som de håpet.

Publisert

Hvordan ta knekken på lakselus? Det er et spørsmål mange vil ha svar på, ikke minst oppdrettsbransjen.

Sammen med næringen kom forskere fra Havforskningsinstituttet på en idé. Kanskje kortbølget ultrafiolett stråling - forkortet UVC- kunne være et tilskudd til lusemidlene som brukes i dag.

Larvene døde

– Først testet vi om UVC kunne ta knekken på lakselusegg, og det fungerte, sier forsker Samantha Bui.

De ultrafiolette strålene stoppet utviklingen til lusene, som normalt har åtte livsstadier.

De fleste eggene klekket og ble til larver i første stadium, men der stoppet det. Larvene klarte ikke å utvikle seg videre og døde. Forskerne tror det skyldes av UVC-lyset skadet DNA-et i hvert enkelt egg.

– Lakselus har mange livsstadier, og på denne måten klarte vi å hindre dem i å utvikle seg til det larvestadiet der de kan sette seg på fisken, sier Bui.

Skadet hud og øyne på laksen

Forskerne gjorde flere forsøk for å finne ut hvilken strålestyrke som skulle til for å stoppe utviklingen til lakselusene. Da de hadde funnet den riktige strålestyrken, måtte de finne ut hvordan laksen tålte det ultrafiolette lyset.

Derfor fikk laks med modne hunnlus strålebehandling mens de svømte rundt i et kar. Forskerne brukte en UVC-dose som var så sterk at de var sikre på at strålene skulle stoppe eggenes utvikling.

Her svømmer fiskene rundt i karet under de ultrafiolette strålene

– Dosen tok knekken på lakseluseggene. Akkurat det virket, men vi så også at laksen fikk skader på hud og øyne. Forsøket ble avsluttet før tiden, fordi laksen ble for «solbrent», sier prosjektleder Frode Oppedal.

Forskerne observerte også at laksen endret adferd, sannsynligvis fordi hudskadene var ubehagelige.

– Litt av huden ble ytterligere skadet fordi fisken så ut til å klø seg ved å skrape seg på bunnen av karet, sier Oppedal.

Laksen tåler mindre enn lusa

Til slutt gjorde forskerne et siste forsøk. UVC-dosen som tok knekken på lusene, skadet også skadet laksen. Men nå skulle de finne ut hvor mye eller lite ultrafiolett lys laksen faktisk tåler.

– Vi fant dessverre ut at den tåler mindre enn det som må til for å ta knekken på lakseluseggene, sier Oppedal.

I en fersk vitenskapelig artikkel i tidskriftet Aquaculture konkluderer forskerne med at kortbølget ultrafiolett lys ikke bør brukes direkte i merdene, der laksen bor.

– I denne artikkelen og i sluttrapporten til prosjektet luftes muligheten til å bruke UVC-metoden til andre formål, som å behandle avløpsvann etter en lusebehandling, sier Oppedal.

Referanser:

L.T. Barrett mfl: «Ultraviolet-C supresses reproduction of sea lice but has adverse effects on host salmon». Aquaculture, 2020. Sammendrag

L.T. Barrett mfl: «Sterilization of sea lice eggs with ultraviolet C light: towards a new preventative technique for aquaculture». Pest Management science, 2019. Sammendrag

Om forskningsprosjektet

Prosjektet heter «Potensiell bruk av lysteknologi til sterilisering av lakselusegg i merder» og skjer i samarbeid med Universitetet i Melbourne. Det er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering. Frode Oppedal er prosjektleder. Forsøkene ble utført ved Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Matre 2017 til 2019.
Her kan du lese sluttrapporten.

Powered by Labrador CMS