Laks i merd i oppdrettsanlegg.
Oppdrettslaks som har vært lenge på rømmen, er mer lik villaks enn ferske rømlinger.

Rømt oppdrettslaks blir mer lik villaks jo lenger den er på rømmen

Når oppdrettslaks har vært lenge nok på rømmen, bli den mer lik villaksen. Det øker trolig sjansen for at den klarer å gyte med villfisken.

14 prosent av de undersøkte rømte fiskene hadde samme fettsyreprofil som villaksen, opplyser Havforskningsinstituttet.

Prøvene ble gjennomført på laks i elver og i havet mellom 2011 og 2021.

Årsaken til de like profilene er maten som oppdrettslaksen spiser når den er utenfor anleggene.

Bedre gyte-suksess

– Hva slags mat de spiser, setter spor i fettsyrene i kroppen. Oppdrettslaksen som rømmer, går over til å spise samme mat som villaksen, som fører til like fettsyreprofiler, forteller forskningsleder Monica F. Solberg ved Havforskningsinstituttet.

Blant både villaks og oppdrettslaks er det de færreste som overlever fram til de er gyteklare. En lik fettsyreprofil gir trolig større suksess på gyteplassen.

– Det er et signal om at oppdrettslaksen har blitt mer tilpasset livet utenfor anleggene og at de som har vært på rømmen lenger, har bedre gytesuksess enn nylig rømt oppdrettslaks, sier Solberg.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS