Annonse

Fra tre sekunders hukommelse til kultur

Fisk fortjener slett ikke sitt rykte som dyrerikets tosker, og gullfisken husker faktisk mer enn du tror.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fisk er sosialt intelligente skapninger. Heller enn kun å være drevet av instinkt, er fiskene utspekulerte, manipulerende og til og med kultiverte, mener britiske fiskeforskere.

Hei, hvor er jeg?

Ved flere anledninger har undertegnede fått forklart at gullfisken ikke har noe imot å bo i en bolle, fordi den ikke husker mer enn tre sekunder, og derfor aldri vil komme til å kjede seg i den lille vannfylte glasskula.

At dette ikke stemmer overrasker kanskje like mye som den gamle nyheten om at fisk faktisk har et nervesystem og føler smerte - vi har dyrebeskyttelsens korstog mot fiskestenger til skolebarna friskt i minne fra i vår (les mer her).

I alle fall: Her kommer mer kjøtt på beinet for de som mener fisken fortjener en mer human behandling. Fisk kan nemlig også tenke.

Ny forståelse

Tre eksperter fra universitetene i Edinburgh, St Andrews og Leeds sier det har skjedd store endringer i vitenskapens forståelse av fiskenes psykologiske og mentale egenskaper de siste årene.

Nå blir de nemlig ansett som svært intelligente skapninger, skriver forskerne i journalen Fish and Fisheries.

- Borte (i alle fall utdatert) er bildet av fisk som duster med ertehjerner, styrt for det meste av instinkt, og med adferdsfleksibiliteten alvorlig hemmet av en beryktet tre-sekunders hukommelse, skriver forfatterne av artikkelen Learning in fishes: from three-second memory to culture.

- Høy sosial intelligens

"En torsk - ingen tosk."

- Nå blir fisk oppfattet som dyr med høy sosial intelligens, som følger machiavelliske strategier for manipulering, straff og forsoning, utviser stabile kulturelle tradisjoner, og samarbeider for å inspisere fiender og fange mat, fortsetter forskerne.

Ny forskning har for eksempel vist at fisk gjenkjenner hverandre i stimene, at de er opptatt av sosial prestisje og til og med har mellomfiskelige forhold.

Forskere har observert at fisk benytter seg av redskaper, bygger kompliserte reir (les artikkelen Snobbete stingsild pynter hjemme), og faktisk utviser langtidshukommelse.

- På tide med en revurdering

- Selv om det kanskje virker ekstraordinært på dem som er behagelig vant til å dømme dyrs intelligens på bakgrunn av hjernevolumet, kan fisk faktisk sammenlignes med ikke-menneskelige primater på enkelte kognitive områder, sier forskerne.

Fisk er de eldste av de store vertebratgruppene, noe som har gitt dem mer enn nok tid til å utvikle sammensatte, tilpasningsdyktige og varierte adferdsmønster som kan måle seg med andre vertebrater, melder BBC.

- Denne utviklingen rettferdiggjør en revurdering av fiskenes adferdsfleksibilitet, og belyser behovet for en dypere forståelse av læringsprosessene som underbygger den nye oppdagelsen av hvor sofistikert adferd og sosialt mønster denne taksonomiske gruppen viser, skriver forskerne.

Referanse:

Keven N Laland, Culum Brown & Jens Krause: Learning in fishes: from three-second memory to culture; Fish and fisheries; volum 4, 3de utgave, september 2003; doi:10.1046/j.1467-2979.2003.00124.x.

Powered by Labrador CMS