I dag opplever verdensøkonomien et sjokk i systemet. Det er ekstrem uro på børsene. Da Hongkong-børsen stengte, var den ned mer enn 13 prosent på en dag. Ikke siden 1997 har de hatt en verre børsdag, ifølge NRK.
Også de amerikanske børsene har falt kraftig, før de gikk en del opp igjen i ettermiddag. Det samme gjelder Oslo Børs.
Uroen kommer i kjølvannet av president Donald Trumps trussel om kraftige tollsatser mot 60 land. Hvis han følger sin egen plan, blir tollene innført onsdag 9. april.
Uroen på børsene er drevet av to ting, mener Ola Grytten. Han er professor i økonomisk historie ved NHH.
1) Frykten for handelskrig
En handelskrig kan oppstå dersom land begynner å svare på de amerikanske tollmurene, slik at verdens handel blir mer kostbar og vanskelig.
– Den gjør at utsiktene til lønnsom drift for selskapene faller, utsiktene for næringslivet er negativt, og utsiktene for handel er negativt, sier Grytten til forskning.no.
Aksjepriser er blant annet drevet av hvordan investorene tror det kommer til å gå i framtiden. I dag ser det altså ikke så lyst ut.
2) Veldig stor usikkerhet
President Trump har allerede vist at tollmurer kan endres, utsettes og vris på. Kommer egentlig tollmurene til å bli innført? Og tar det den formen som Trump har skissert nå?
– Det skal ikke mye til at børsen snur, tror Grytten.
Hvis markedet får positive signaler om at for eksempel Trump og USA er villige til å forhandle, kan børsene snu opp igjen, sier han til forskning.no.
– Børsene dundrer i bakken, men det kan bli kortvarig.
For å forhindre at handelskrigen utvikler seg, trenger flere land å vise Trump at de vil sette ned eller forhandle tollmurene, mener Grytten.
– Man trenger kanskje flere land som sier at de ikke er interessert i å gjengjelde tollene.
Strategi: Å gå vanvittig høyt ut
Grytten peker på Taiwan, som allerede har sagt at de ikke vil eskalere en handelskrig, ifølge Reuters. Da kan det være at USA vil forhandle og sette ned barrierene, sier Grytten.
– Hvis EU skulle ta samme holdning og få satt ned tollbarrierer dramatisk, så vil det være veldig positive signal til næringslivet og gi økt optimisme. Det trengs, sier Grytten.
Annonse
– Det blir å følge Trumps initiativ?
– Ja, det er det han håper på.
– Den amerikanske strategien er å gå vanvittig høyt ut og så prøve å komme til minnelige løsninger etterpå, sier Grytten.
EU sier de vil forhandle med USA, men EU-leder Ursula von der Leyen er også klar på at handelskrigen kan utvikle seg.
– EU er forberedt på å forsvare sine interesser med proporsjonale mottiltak mot tollsatsene som USAs president Donald Trump innfører mot medlemslandene, sa von der Leyen i går, ifølge NRK.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 sier til NRK at han det ikke er noen store ubalanser i verdensøkonomien slik det har vært ved tidligere kriser. Han sier at verden kanskje ikke står overfor noen stor, økonomisk depresjon.
Det er Ola Grytten enig i.
– Det er liten grunn til å tro at vi er på vei inn i en finanskrise nå, sier han.
Det er for eksempel ingen tegn på stor gjeld i bankene eller i finansbransjen som ikke lar seg betjene.
Dermed tror han også at verdiene på børsene kan komme raskt tilbake igjen, men at dette henger sammen hva som skjer med Trumps tollmurer framover.
– Ingen klar historisk parallell
Annonse
Espen Ekberg, professor i økonomisk historie ved BI, ser heller ingen klare sykdomstegn i verdensøkonomien, annet enn Trumps varslede handelskrig.
Samtidig er verden og børsene preget av ekstrem usikkerhet.
– Vi vet jo ikke noe. Kanskje neste uke har han sagt at det ikke blir noe toll idet hele tatt.
I et historisk perspektiv er det likevel noe som skiller seg ut med Trumps metode, ifølge Ekberg.
– Det som er rart her, er at en person ser et problem som han skal fikse med veldig gammel medisin.
Den gamle medisinen er høye tollmurer som skal beskytte og bygge opp egen økonomi. Dette har vært brukt av USA før, blant annet på 1930-tallet.
Den gangen var de økonomiske sykdomstegnene mye tydeligere, mener Ekberg.
Årene etter første verdenskrig var preget av internasjonal valuta som brøt sammen og mange land hadde stor arbeidsledighet.
I USA brøt økonomien sammen på starten av 1930-tallet.
– I jakten på løsninger ble svaret å sette opp tollsatsen, litt som Trump gjør nå. Den gangen ville alle passe på og beskytte seg selv.
Men nå er det vanskelig å se noen slike grunnleggende problemer, sier Ekberg.
Annonse
Vil restarte økonomien
Han beskriver det som om Trump vil restarte økonomien og få tradisjonelle arbeiderklasse-jobber tilbake til USA. Men hvordan det skal skje, er ikke klart, mener Ekberg.
Ekberg mener ser det som om Trump vil skru tiden tilbake til 1950-tallet, da USA produserte store mengder av verdens industrivarer.
Og om innføringen av skyhøye tollmurer til viktige handelspartnere og vareprodusenter som for eksempel Vietnam, som vil få 46 prosent toll, ifølge NPR.
– Han vil reversere 70-80 år med økonomisk utvikling.
Om dette kan gjøres med Trumps foreslåtte handelskrig har ingen klar historisk parallell, mener Ekberg.
Opptatt av hva som skjer i samfunnet?
Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.