Annonse
– Det var mange katastrofescenarioer da han overtok i 2017 også, men vi gikk ikke konkurs, sier Ola Honningdal Grytten.

– Jeg skjønner at mange synes Trump er forferdelig usympatisk, men dette kommer vi til å overleve

Vi må vente enda lenger før boliglånet blir billigere. Ferien blir dyrere. Men Trumps trusler om toll vil ikke ha så mye å si som mange frykter, ifølge professor.

Publisert

For mange nordmenn var det uforståelig og kanskje skremmende at Donald Trump vant presidentvalget i USA. Men professor Ola Honningdal Grytten ved Norges Handelshøyskole vil dempe katastrofetenkningen.

 – Det var mange katastrofescenarioer da han overtok i 2017 også, men vi gikk ikke konkurs, Norge kom relativt økonomisk umerket ut av Trumps forrige periode, minner han om.

 Importvarer og ferie blir dyrere

Trump i Det hvite hus legger et større press på norsk og europeisk økonomi, fastslår sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 til E24.

Allerede valgnatten svekket den norske kronen seg i verdi mot dollar, da dollaren styrket seg.

– Det fører til at vi importerer inflasjon, fordi det vi kjøper fra utlandet blir dyrere. Norske bedrifter som importerer innsatsvarer fra utlandet til produktene sine, må også betale mer. Inflasjonen i Norge vil holde seg, sier Grytten.

Innsatsvarer er for eksempel dyrefôr, gjødsel, medisiner og maskiner. Inflasjon betyr at ting blir dyrere slik at pengene blir mindre verdt.

Nordmenn flest vil merke dette som dyrere varer og tjenester, spesielt på varer som importeres fra utlandet.

Hvis den norske kronen blir enda svakere, vil det også føre til enda dyrere utenlandsferier for nordmenn.

Må vente lenger på billigere boliglån

– Svekket krone og økt inflasjon gjør også at det vil ta lenger tid før Norges Bank kan senke renten, sier Grytten.

Ekspertene er uenige om dette vil føre til færre rentesenkinger neste år enn antatt, og om første rentekutt kommer til våren eller først til sommeren.

Den fortsatt høye renten kan være en fordel for unge som ennå ikke har kjøpt bolig. Den kan holde boligprisveksten i sjakk.

– Det er en fordel og samtidig en ulempe ved at lånekostnaden blir høyere, sier Grytten.

Oljefondet tjener på svak krone

Men en svak krone er ikke bare dårlig nytt for Norge. Bedrifter som selger varer til utlandet og får betalt i dollar, vil tjene på det.

– Særlig fordi vi selger mye olje og gass er dette en positiv nyhet for norsk økonomi, understreker Grytten.

Oljefondet vil også tjene på dette, siden pengene er plassert i utenlandsk valuta som nå er verdt mer sammenlignet med norske kroner.

Fare for økt toll og handelskrig

Dollaren styrket seg valgnatten, og neste dag steg den amerikanske børsen. Trump har tillit i penge- og aksjemarkedet og tilliten til amerikansk økonomi har styrket seg.

En av grunnene er at Trump har varslet at han vil øke tollsatsene drastisk for utenlandske varer. Trump har lovt 60 prosent toll på kinesiske varer. Og 10 til 20 prosent høyere toll på stort sett alle importerte varer fra andre land.

Det vil Trump gjøre slik at det skal lønne seg mer å produsere varer i USA.

En liten og åpen økonomi som den norske vil rammes hardt av økende handelskonflikter, sier Elisabeth Holvik i Sparebank 1 til E24. Grytten ser ikke fullt så mørkt på det.

– Det vil påvirke Norge, men jeg tror ikke dette vil ha så mye å si som mange frykter, sier han.

Grytten er ganske sikker på at vi vil få en helt annen tolltariff enn Kina.

– I forrige Trump-periode var det Kina som fikk smake økt toll mest av alle. Mest sannsynlig vil EU og Norge bli forskånet for stor økning i tollsatsene. Det vil også være i USAs interesse siden EU og USA har mye handel.

Men Trump er uforutsigbar, og kan innføre tiltak nærmest på innfall, for å sette det litt på spissen, legger han til.

– I forrige Trump-periode var det Kina som fikk smake økt toll mest av alle, sier Grytten.

Handel med EU er mye viktigere

Får vi økte tollsatser, vil det også bidra til prisøkninger som varer lenger.

– Biden videreførte og til og med økte de tollsatsene som Trump innførte i sin første periode, påpeker Grytten. Men dette fikk liten oppmerksomhet i europeiske medier.

Økte tollsatser fra USA vil uansett ha begrenset betydning for norsk økonomi, understreker Grytten.

– Den norske handelen med USA er forsvinnende liten, sammenlignet med vår handel med EU. Hadde Sverige, Danmark, Storbritannia eller Tyskland redusert handelen med Norge, ville det vært langt mer dramatisk, sier han.

Høy pengebruk i Norge større problem

Sist Trump regjerte, brukte han mye statlige penger. Trolig vil han bruke mye penger nå også. Det vil gjøre prisene høyere og gjøre at USA må holde renten oppe. Statsgjelden til USA er rekordhøy.

Det vil igjen være med på å holde rentene i Norge oppe.

Men også Harris ville ha stor offentlig pengebruk og underskudd i statsfinansene.

– For oss er primært den allerede høye offentlige pengebruken i Norge inflasjonsdrivende, og et mye større problem for Norge enn hva som skjer i USA. Nå bruker vi altfor mye penger her hjemme, fastslår Grytten.

– Så skjønner jeg at mange synes Trump er forferdelig usympatisk, men dette kommer vi til å overleve, svarer Grytten.

Norges næringsliv holder pusten

Norges Handelsorganisasjon, NHO, mener at uforutsigbarheten er negativ i seg selv. De frykter at en oppblussing av en handelskonflikt mellom EU og USA vil bli en stor risiko for norske bedrifter.

Det er fordi EU-markedet har stor betydning for norske bedrifter, skriver administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO i et innlegg i Dagens Næringsliv.

Europakommisjonen har satt opp en egen «Trump task force». Planen er å få til nye avtaler med USA som sikrer at EU-bedrifter får særbehandling.

Her er ikke Norge med fordi vi ikke er med i EUs handelspolitikk.

Norske bedrifter er derfor i utgangspunktet ikke omfattet dersom EU og USA skulle bli enige om nye avtaler, skriver Almlid i NHO i DN.

———

Denne saken kan du også lese på engelsk på sciencenorway.no

 

 

Powered by Labrador CMS