Bedriftenes samfunnsansvar

Nå som nesten alle klærne vi kjøper er importert og produsert i ikke- vestlige land, vil forskerne se nærmere på bedriftenes forståelse og praksis av eget samfunnsansvar.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Som ett av tre miljøer i Norge har Universitetet i Stavanger/IRIS fått midler fra Norges Forskningsråds program om bedriftenes samfunnsansvar. 3.1 millioner kroner er bevilget til prosjektet, forteller professor og prosjektleder Aslaug Mikkelsen.

Prosjektet er definert som et følgeforskningsprosjekt.

- Vi skal se på hvilken betydning debatt og beslutninger i internasjonale fora som FNs menneskerettighetsutvalg, OECD og World Business Council for Sustainable Development har for implementering av prinsipper, standarder og praksis for bedriftenes samfunnsansvar i norske bransjeorganisasjoner, i norske bedrifter og i deres verdikjede, sier hun.

Norske virksomheter

Det skal fokuseres spesielt på små og mellomstore bedrifter.

- Å studere norske virksomheters forståelse og praksis av bedriftenes samfunnsansvar, er spesielt viktig, nå som nesten alle klærne vi kjøper er importert og produsert i ikke-vestlige land, sier Mikkelsen og fortsetter:

- Mange av disse landene har en svakere lovgivning enn det vi er vant til hos oss, når det gjelder helse, miljø, sikkerhet og menneskerettigheter, konstaterer hun.

IKEA og Hennes & Mauritz

- I prosjektet vil vi studere hvilke holdninger norske bedriftsledere har til bedriftens samfunnsansvar, hvordan de stiller seg til reguleringer og hvilken praksis og hvilke krav de stiller til bedrifter de importerer klær fra.

- Fram til nå har det vært store bedrifter som har satset mest på bedriftens samfunnsansvar, for eksempel IKEA og Hennes & Mauritz, sier Mikkelsen og avslutter:

- Vi er interessert i å se hvilke barrierer som finnes for de små selskapene og hvilken erfaringsoverføring som finner sted mellom små og store selskaper - også på tvers av bransjer.

Prosjektet vil gjennomføres i perioden 2006 - 2008, og i tillegg til bevilgningen fra NFR er det knyttet en doktorgradsstipendiat til prosjektet, finansiert av UiS.

(Ingressbildet viser Aslaug Mikkelsen, og er tatt av Elisabeth Tønnesen .)

Powered by Labrador CMS