Annonse
Hvis jorden ble rammet av en lignende solstorm, ville det fått alvorlige konsekvenser for vår teknologiske infrastruktur, mener forskere.

Jorden ble rammet av en katastrofal solstorm for 2.687 år siden, viser studie av trær

I dag ville det ha fått katastrofale konsekvenser, mener forskere.

Publisert

Jorden ble rammet av en sjelden og kraftig solstorm i 664 f.Kr., konkluderer forskere i en ny studie.

Solstormen var så kraftig at den i dag ville ha skapt massive ødeleggelser av strømnett, satellitter og kommunikasjonsnettverk. Det fremgår av en pressemelding fra University of Arizona.

Bare funnet seks ganger

Solstormen er en av de såkalte Miyake-hendelsene, som beskriver en type superstorm der jorden bombarderes av elektrisk ladede partikler fra sola. De er så sjeldne at de bare er dokumentert seks ganger.

Nøyaktig når solstormen som er undersøkt i den nye studien, inntraff, har frem til nå vært et mysterium.

Forskerne analyserte derfor årringene i gamle lerke- og sedertrær og lette etter det radioaktive karbon-14. Det de fant, var en økning i mengden karbon-14 som kunne dateres tilbake til 664 f.Kr.

Ved å undersøke årringene til gamle trær, som lerketreet på bildet, kan forskerne finne spor etter ekstreme solstormer fra fortiden.

– Katastrofale konsekvenser

Mange forbinder kanskje solstormer med det vakre nordlyset som en del har vært så heldige å se i år. Men solstormer i form av Miyake-begivenheter ha en enorm innvirkning på samfunnet vårt.

– Hvis de hadde skjedd i dag, ville de hatt katastrofale konsekvenser for kommunikasjonsteknologien, sier Irina Panyushkina, hovedforfatter av studien, i pressemeldingen.

Forskerne bak studien undersøker nå hvordan de kraftige Miyake-hendelsene påvirker jordsystemet som helhet.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Communications Earth & Environment.

Referanse:

Irina P. Panyushkina mfl.: The timing of the ca-660 BCE Miyake solar-proton event constrained to between 664 and 663 BCE. Communications Earth & Environment, 2024. Doi.org/10.1038/s43247-024-01618-x

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS