Forskerne jobber med å finne ut hvorfor det blir færre bier og humler.
Sprøytemidler og andre plantevernmidler har vært viktige for å produsere mat til folk.
Samtidig er de skadelige for insekter, og ikke bare skadedyrene. Er nyttedyr som humler og bier i stand til å smake giften og unngå disse blomstene?
Mye tyder på at svaret er nei. Britiske forskere har sett nærmere på det. Studien deres er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet eLife. Funnene er også oppsummert i en pressemelding fra University of Oxford.
Testet i laboratorium: Ville humlene ha forgiftet nektar?
Forskerne brukte to ulike metoder for å teste om humlene kunne smake giftstoffene i nektaren.
De etterlignet nektaren fra raps og testet om de ville drikke den med ulike konsentrasjoner plantevernmidler.
De gjorde også tester med bittesmå sensorer på munnen til humlene. Slik sjekket de om humlene reagerte på smaken av stoffene i sukkerblandinger.
Forskerne fant ut at humlene drakk like mye sukkervann om det var mye eller lite gift i. Det så heller ikke ut til at de reagerte på smaken. Ikke engang når det var gift i farlige konsentrasjoner.
Gir det større grunn til å tro at bier og humler dør av plantevernmidler?
–
Plantevernmidlene har opplagt en rolle her, sier forsker Anders Nielsen ved
NIBIO.
Giftig
frø gir giftig plante
– Plantevernmidler er laget for å drepe insekter – og bier, humler og andre pollinerende
insekter er insekter, sier Nielsen til forskning.no.
Det
var et voldsomt fremskritt da neonikotinoidene ble tatt i bruk i 1990-årene,
forklarer Nielsen. Disse stoffene skulle ikke være skadelige for mennesker, og bøndene
slapp å sprøyte.
Alt
som skulle til, var nemlig å trekke frøene i middelet. Når bladlusa omsider kom
for å ta for seg av planten, døde den fordi hele planten var fylt med
gift.
Problemet
er at slike stoffer også vil finnes i nektaren og pollenet, sier Nielsen. Dermed
får de nyttige humlene og biene det i seg. Stoffet blir heller ikke borte når
planten dør, så det blir værende i jorda og kan dukke opp i villblomster.
Det
tok ikke så mange år før restriksjonene kom. Nå kan jordbrukerne kun bruke dem
i spesielle tilfeller, når alt annet er forsøkt. Men det er en noe
subjektiv vurdering, forklarer Nielsen.
Annonse
Det
er ikke nødvendigvis dødelige doser i blomstene som humlene
finner nektar i.
–
De dør ikke nødvendigvis, men de endrer adferd, sier Nielsen. Det vet han fra
forsøk i laboratorium.
–
De beveger seg saktere og mindre. De klarer ikke å lære seg at blå blomster har
nektar og gule bare har vann, for eksempel.
De
negative effektene av midlene varierte med temperatur. Humlene ble sterkere påvirket
når de var stresset av for høye eller lave temperaturer.
Cocktail-effekt
Nielsen
og kollegene har også sett på hva som skjer når to midler kombineres.
–
Vi så ingen voldsom effekt av det i lave doser, men det er stadig mer spørsmål
rundt dette.
–
Det er ikke gitt at en pluss en gir to. Det kan bli både fire og åtte, sier
Nielsen.
Noen stoffer i kombinasjon kan ha langt større effekt
enn virkningen av disse to stoffene til sammen, hver for seg. Det kalles
cocktail-effekten.
Han
legger til at det er komplekse ting å studere. Samtidig står det høyt på
forskningsdagsordenen.
Hvor
mye plantevernmidler bruker vi i Norge?
–
Det blir sprøytet mot mye rart – fra soppvekster til skadeinsekter, sier
Nielsen.
Annonse
Han
tror vi er ganske gode i Norge på ikke å overdrive bruken av plantevernmidler.
Samtidig har vi trolig mye å gå på.
Neonikotinoider er i utgangspunktet forbudt. Samtidig er det
mulig å søke om dispensasjon, forklarer Nielsen.
Med
andre ord blir det subjektive vurderinger. Den enkelte gårdbruker må selv finne ut når det er
nødvendig.
Vekster rundt åkrene gir flere nyttedyr og mindre gift
På
NIBIO jobbes det med å finne alternativer til plantevernmidlene.
–
Vi jobber med bruk av rovinsekter i produksjoner. Man setter ut en marihøne
eller en bille som spiser bladlus og vil kunne redusere bladlusbestanden og ser
om det kan være et tiltak.
Andre
prosjekter går ut på å bruke vekster rundt åkre og eplehager.
I denne
vegetasjonen trives insekter som spiser skadeinsekter. Det kan være gulløye og
blomsterfluer. Kanskje kan slike tiltak ta over for giftstoffene på sikt.
–
Har levd herrens glade dager i et par hundre år
Giftige
stoffer er ikke den eneste utfordringen humler møter.
–
Humlene og biene har hatt herrens glade dager i et par hundre år, forteller NIBIO-forskeren.
Kulturlandskapet
med slåtteenger og rik villblomst-flora har gitt humlene og biene stor tilgang
på nektar. Nå pløyes det mer, og det gjødsles for å få større
gressproduksjon.
Annonse
Dessuten
tar skogen over for enga mange steder. I dag er gjengroing en stor utfordring
for humler og bier, sier Nielsen.
–
90 prosent av slåttemarkene har blitt borte i løpet av de siste 100 årene, sier
Nielsen.
I
tillegg kommer klimaendringene som gjør humlenes forutsetninger annerledes. Det
vet vi ikke fullt ut konsekvensene av ennå, sier Nielsen.