Annonse

– Evolusjonen ville gjentatt seg

Dersom vi hadde skrudd tiden tilbake og «startet evolusjonen på nytt» – hadde de samme artene som lever i dag dukket opp? – Ja, er svaret etter en studie gjort på firfisler.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ny studie av firfisler gir ny innsikt i evolusjonen. Forskerne bak studien mener evolusjonen til en viss grad kan være forutsigbar. (Foto: Colourbox)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Evolusjonens forutsigbarhet er noe forskere har diskutert i en årrekke.

Den kjente evolusjonsbiologen Stephen Jay Gould mente at evolusjonen ville ha fått et helt annet utfall dersom vi hadde skrudd tiden tilbake og startet på nytt. Dette på grunn av uforutsette hendelser, slik som stormer og klimaendringer.

Åpenbart er det umulig å skru tiden tilbake for å teste dette, så da må man ta i bruk andre metoder for å finne ut om det finnes noen sjanse for at evolusjonen kan gjenta seg. Det er nettopp det forskeren Luke Mahler og hans kolleger har gjort.

Firfisler viser forutsigbarhet

I en ny rapport publisert i tidsskriftet Science kommer det frem at det kan være forutsigbarhet i evolusjonen.

Rapporten baseres på en studie utført av forskere ved Universitetet i California, Harvard-Universitet og Universitetet i Massachusetts.

Forskerne studerte firfisler på karibiske øyer for å komme frem til sin konklusjon om at evolusjonen kan være mulig å forutse – i hvert fall til en viss grad.

For 40 millioner år siden inntok anole-firfislen fire ulike øyer i Karibia: Cuba, Hispaniola, Jamaica og Puerto Rico. Etter at de hadde bosatt seg på disse øyene begynte de å formere seg og utvikle seg for alvor. Over millioner av år oppstod det nye arter på alle de fire øyene. Evolusjonen var et faktum.

Det var altså en perfekt mulighet til å undersøke hva som skjer når evolusjonen gjentar seg fire ganger.

Utviklet seg nesten likt

Så til det interessante: Firfislene på de fire øyene var mye mer lik enn man skulle tro – det fant Mahler ut etter at han plottet inn alle data fra dyrene og sammenlignet dem.

Lengde, høyde, farge og små detaljer som striper på kroppen, var tilnærmet lik.

Forskerne oppdaget altså at firfislene hadde utviklet seg på nesten nøyaktig samme måte. De benyttet seg av samme nisjene og tilpasset seg til miljøet på lik måte.

– Tilpasningene matcher på alle fire øyer. Med få unntak har hver art en match på de andre øyene, sier Mahler til Universitetet i California.

Firfislene hadde utviklet seg så likt at til og med eksperter ville hatt vanskeligheter med å skille dem. Til National Geographic sier han følgende:

– Hvis du ikke var en biolog og noen hadde flyttet deg til en av de andre øyene ville du tenkt «Ja, dette er de samme firfislene».

Mahler og resten av teamet får støtte flere eksperter. Dolph Schluter er evolusjonsbiolog ved University of British Columbia – han mener forskningen er et godt stykke arbeid.

– Rapporten er veldig bra og er et av de beste eksemplene vi har på at evolusjonen gjentar seg selv - i hvert fall når man begynner med materiale fra like forfedre, sier han til National Geographic.

Powered by Labrador CMS