Flaggermus med kompass

Flaggermus navigerer ikke bare med ultralyd. De bruker også jordas magnetfelt, og flyr i feil retning når forskerne setter dem inn i et kunstig magnetfelt som ikke peker mot nord.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Den nordamerikanske serotine-flaggermusen, merket og klar til å bli forvirret av forskerne. Foto: Martin Wikelski."

Den store brune nordamerikanske serotine-flaggermusen var forsøksdyret som ble lurt på villspor, melder tidsskriftet Nature.

Richard A. Holland fra Princeton-universitetet i USA og kollegene hans fraktet flaggermusene 20 kilometer fra hjemstedet, og festet radiosendere til dem.

Forvirrende magnetfelt

Så ble noen av dyrene utsatt for et magnetfelt som var vridd mot vest, og noen andre ble plassert i et magnetfelt som var fridd mot øst. En kontrollgruppe ble ikke utsatt for noe forstyrrende magnetfelt.

Dette skjedde i tida omkring solnedgang, for forskerne ville finne ut om flaggermusene brukte solas plassering ved horisonten eller stjernene sammen med retningen fra magnetfeltet for å finne fram.

Flaggermusene ble sluppet løs og flukten ble fulgt med radiopeileutstyr i et småfly.

Flaggermus på villstrå

Det viste seg at de fleste flaggermusene som var i et vestvendt magnetfelt fløy mot vest, mens de som ble forstyrret med et østvendt magnetfelt fløy mot øst.

Kontrollgruppa fløy i riktig retning, mot syd.

Noen av de forstyrrede flaggermusene klarte likevel å svinge seg inn på en riktig kurs. Det tyder på at flaggermusene ikke bare stoler på kompasset, men også følger med på terrenget.

Lenker:

Tidsskriftet Nature.

Powered by Labrador CMS