Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges idrettshøgskole - les mer.

Julie Stang og Trine Stensrud har god oversikt over fagfeltet astmamedisin og idrettsprestasjoner. I denne episoden knuser de myter om bruk av astmamedisin.
Julie Stang og Trine Stensrud har god oversikt over fagfeltet astmamedisin og idrettsprestasjoner. I denne episoden knuser de myter om bruk av astmamedisin.

Bør og kan friske idrettsutøvere ta astmamedisin?

PODCAST: Hva er egentlig riktig og galt i denne debatten? En ny studie viser at utbredte astmamedisiner kan gjøre utøvere i eksplosive idretter både sterkere og raskere.

Det har vært stor debatt i mediene rundt temaet astmamedisin i idretten, spesielt om vinteren. Overskrifter i mediene slik som: «Astmatikere knuser friske utøvere i alle idretter», «Astmamedisin er prestasjonsfremmende – også for friske» og «Olympiatoppen har sendt over 6000 doser astmamedisin til OL» er noe de fleste av oss har lagt merke til.

Hva er egentlig riktig og galt i denne debatten?

I denne podcasten vil disse to ekspertene ved Norge idressthøgskole forsøke å finne svar: Julie Sørbø Stang, laboratorietekniker med doktorgrad innen mekanismer for astma hos idrettsutøvere, og Trine Stensrud, professor innen idressmedisin.

De to har sammen med flere forfattere publisert vitenskapelige artikler om to analyser som handler om astmamedisin og hvorvidt det har en prestasjonsfremmende effekt på idretter som krever styrke, sprintegenskaper og kraft, og innenfor utholdenhetsidretter.

Studien viser at utbredte astmamedisiner kan gjøre utøvere i eksplosive idretter både sterkere og raskere.

Du kan lese mer om disse analysene i saken Astmamedisin kan få friske idrettsutøvere til å prestere bedre

På en 100-meter kan det forbedre prestasjonen med flere tideler. Men dosen har betydning, viser ny studie. Medisinene står allerede på dopinglista, men enkelte av dem er tillatt å bruke opp til en viss dose.

Friske utøvere som bruker astmamedisiner forbedret prestasjonene sine med gjennomsnittlig fem prosent, viser den nye studien. Det kan bety mye for resultatet i eksplosive idretter. Stang og Stensrud har god oversikt over dette fagfeltet og knuser mange myter i denne episoden og gir en oppklaring av bruk av astmamedisin.

Hør podcasten her:

Powered by Labrador CMS