Annonse
Den nye appen skal hjelpe gravide til å spise sunnere, trimme mer og bli mer bevisst på kostholdet. (Foto: Sonja Balci)

Ny app skal hjelpe gravide med svangerskapsdiabetes

Forskere har utviklet en ny app som gjør det lettere for gravide med svangerskapsdiabetes å registrere blodsukkeret. 

Publisert

Stadig flere kvinner får svangerskapsdiabetes som kan gi økt risiko for svangerskapsforgiftning og føre til komplikasjoner under fødselen, blant annet fordi barnet kan få høy fødselsvekt.

Jordmor og stipendiat Iren Borgen ved Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid på HiOA skriver doktorgradsavhandling om den nye appen, som har fått navnet Gravid . (Foto: Sonja Balci)

Høyere alder og overvekt hos gravide får skylden for økningen av svangerskapsdiabetes.

– Gravide med svangerskapsdiabetes må følges opp ekstra nøye. Vi har derfor utviklet en app hvor de selv kan følge med på blodsukkerverdiene sine, sier stipendiat Iren Borgen ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Hun skriver doktorgradsavhandling om prosjektet og undersøker om appen, som har fått navnet Gravid+, er til hjelp under svangerskapet.

– Vi ønsker å se om den gir en effekt på sukkerbelastningstesten som utføres cirka tre måneder etter fødselen, forklarer Borgen.

Får mer oversikt

I løpet av året skal appen testes ut på 264 kvinner ved fem sykehus i Oslo og Akershus. Til nå er det rekruttert 40 deltakere ved Drammen sykehus, Bærum sykehus, Ullevål sykehus, Rikshospitalet og Akershus universitetssykehus i Lørenskog som er i gang med testing.

Kvinnene starter med måling av blodsukkeret når de blir diagnostisert for svangerskapsdiabetes. De kan automatisk overføre blodsukkerverdien fra blodsukkerapparatet til mobilen sin ved hjelp av en Bluetooth-funksjon.

På skjermen dukker det opp symboler som smilefjes hvis blodsukkeret er bra, og kvinnene kan legge inn egne mål for fysisk aktivitet. I tillegg får de gode råd og tips om kosthold og svangerskapsdiabetes, og informasjon om oppfølging på sykehuset.

Rejane Andrade Riise var den første som testet appen da hun gikk gravid med sønnen Aleksander.

– Det interessante er at jeg gikk opp like mange kilo de siste fem månedene i svangerskapet som jeg hadde gjort i løpet av de fire første, sier hun og legger til at blodsukkerverdiene ble mye bedre underveis.

Fra før har Rejane Andrade Riise to barn, og hun har hatt svangerskapsdiabetes under alle tre graviditetene.

– Jeg tror appen hjalp meg til å spise sunnere, trimme mer og bli mer bevisst på kostholdet. Man blir rett og slett mer skjerpet, sier hun.

Rejane Andrade Riise har hatt svangerskapsdiabetes tre ganger, og hun var den første som testet appen da hun gikk gravid med sønnen Aleksander. I dag er han seks måneder. (Foto: Sonja Balci)

Øker risikoen for diabetes type 2

I løpet av studien skal deltakerne også svare på forskjellige spørsmål i et spørreskjema på sykehusene. Resultatene skal sammenlignes med en kontrollgruppe som ikke har brukt appen.

De fleste med svangerskapsdiabetes blir friske etter fødselen, men for noen kan tilstanden være en forløper til diabetes type 2, som gir økt risiko for hjerte- og karsykdom senere i livet.

– Denne risikoen kan minskes ved å spise sunt og mosjonere under svangerskapet, sier forsker Iren Borgen.  

Forskerne søker nå etter flere deltakere som kan teste ut appen. Er du interessert, ta kontakt med stipendiat Iren Borgen ved Høgskolen i Oslo og Akershus: iren.borgen@hioa.no.

Merk at aktuelle deltakere må ha en egen smarttelefon. De må være diagnostisert for svangerskapsdiabetes og under svangerskapsuke 33,  og de må snakke norsk, urdu eller somali. I tillegg må de tilhøre en av disse sykehusene; Drammen, Rikshospitalet, Bærum, Ullevål eller A-hus.

Om prosjektet

GravidPluss-prosjektet tilbyr en app for gravide med svangerskapsdiabetes. Den skal testes ut på fem sykehus i Oslo og Akershus i løpet av 2016.

Samarbeidende sykehus er Drammen sykehus, Bærum sykehus, Ullevål sykehus, Rikshospitalet og Akershus universitetssykehus.

Både bachelorstudenter og masterstudenter ved samfunnsernæring på Høgskolen i Oslo og Akershus er med i dette arbeidet.

Innholdet i appen er oversatt til urdu og somali.

Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetssenteret på Kjeller er samarbeidspartnere i GravidPluss-prosjektet som finansieres av Forskningsrådet.

 

Powered by Labrador CMS