Annonse
Mellom 5 og 10 prosent av oss lider av vinterdepresjon i større eller mindre grad, ifølge NHI.

Kan D-vitamin fore­bygge vinter­depresjon?

SPØR EN FORSKER: Personer med vinterdepresjon har ofte lite D-vitamin. Kan man bare ta D-vitamintilskudd og unngå depresjon?

Publisert

Dyna er tung om morgenen, og det er allerede mørkt igjen når du går fra jobb – de fleste av oss vet at de mørke og kalde vintermånedene kan tære på humøret.

Tenk om det fantes noe du kunne gjøre for å unngå å føle seg trist og sliten i vintermånedene.

Lærke har hørt fra en venninne at D-vitamin kan gjøre nettopp det. Hun har lest på nettet at D-vitamin kan forebygge vinterdepresjon.

Derfor har hun skrevet til videnskab.dk for å finne ut om det stemmer: Kan D-vitamintilskudd forebygge vinterdepresjon?

Vi har spurt to forskere, som imidlertid ikke er helt enige. Derimot er de enige om at sollys er bra, og at lysskjermer kan hjelpe.

Sesongbetinget depresjon

Vinterdepresjon er en sesongbetont depresjon. Den opptrer vanligvis mellom høstferien og påskeferien – fra oktober til april. Ifølge NHI lider mellom 5 og 10 prosent av oss av vinterdepresjon i større eller mindre grad.

Vintermørket er den mest utbredte forklaringen på at så mange opplever symptomer. Det første symptomet er utmattelse.

– Det er som om sofaen har en enorm magnet. En massiv tretthet, selv om man faktisk sover mer om vinteren, sier Ida Hageman, overlege ved Region Hovedstadens Psykiatri, som forsker på vinterdepresjon.

Hun mener vinterutmattelse er en mer presis beskrivelse av den psykiske tilstanden ettersom det er det mest fremtredende symptomet.

– Det er litt som vinterdvale, slik vi kjenner det fra bjørner, sier Poul Videbech, professor og overlege ved Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning ved Psykiatrisk Center Glostrup.

Han påpeker at personer med vinterdepresjon også opplever tristhet og sug etter raske karbohydrater. Det er også ganske vanlig at det gjør at folk går opp i vekt.

For de aller fleste går vinterdepresjonen over om våren, når solen kommer frem.

D-vitamin og D-vitaminmangel

 D-vitamin er et vitamin som oppløses i fett. Vi får først og fremst vitaminet gjennom sollys. Vi kan også få det gjennom maten, særlig fra fet fisk, egg, sopp og ost.

 

Vitaminet regulerer nivået av kalsium i blodet. For lite D-vitamin kan føre til muskelkramper og svekket skjelett. Det sørger også for at vi har en normal celleutvikling i kroppen og et sunt immunforsvar.

 

Myndighetene anbefaler også å ta D-vitamintilskudd i vinterhalvåret - men ikke for å forebygge depresjon.

 

Kilde: Sundhed.dk

D-vitamin som forebygging

Det psykiaterne er uenige om, er effekten av å ta D-vitamin som et forebyggende tiltak mot vinterdepresjon.

– Vi vet at det er en tendens til at D-vitaminnivået i kroppen er lavt ved depresjon. Derfor er det nærliggende å ta et tilskudd, sier Poul Videbech og viser til en polsk studie fra 2022.

Videbech mener det har få bivirkninger, og at mange får i seg for lite av vitaminet.

Ida Hageman er ikke helt enig. Det ikke nok dokumentasjon til å si om det har en effekt, mener hun, og derfor bør man ikke anbefale det.

– Så vidt jeg vet finnes det ingen studier som viser at inntak av D-vitamin kan forebygge vinterdepresjon. Jeg tror at det snarere er en markør for depresjon, sier Hageman.

Hvis du er deprimert og ikke kommer deg ut i solen, produserer ikke kroppen nok D-vitamin. Men Hageman påpeker at det like gjerne kan være depresjon som gjør at man holder seg innendørs.

– Man bør ikke ta noe man sannsynligvis ikke trenger. Hvis du mistenker at du får i deg for lite D-vitamin, kan legen din måle det, sier Hageman.

Atferdsendring i forkant av vinteren

En annen grunn til Ida Hagemans skepsis er at det finnes bedre måter å forebygge vinterdepresjon på, og de er vitenskapelig dokumentert.

Det mest åpenbare er å komme seg ut i sollyset, der vi også får D-vitamin naturlig – og gratis.

– Det viktigste er å komme seg ut og få sol. Lyset må komme inn gjennom øynene for å ha en effekt. Du må være ute en times tid, helst om morgenen når det er mest blått lys. Selv om det er overskyet, gir det likevel 15-20 ganger mer sollys enn det du får innendørs, sier Hageman.

I september er det ekstra viktig å komme seg ut. I midten av desember er det for sent – for da kan depresjonen være et faktum, og sollyset er borte.

Poul Videbech er enig i at sollys er det beste for å forebygge vinterdepresjon.

Han nevner også at man kan bruke lys som behandling selv om man ikke kan komme seg ut på dagtid.

– Det mest nærliggende er å prøve lysterapi. Du kjøper en spesiell lampe og så kan du prøve deg fram. Du kan bruke lysbehandling hver morgen, når du sitter og strikker eller leser, sier Videbech.

Behandlingen er veldig enkel: En lysterapilampe lyser på deg med et veldig sterkt lys, for eksempel i 30 minutter. Du trenger ikke å stirre på skjermen, men kan gjøre andre ting i mellomtiden.

Ida Hageman trekker frem en studie i The American Journal of Psychiatry fra 2015 som viser at behandlingen virker. Men hun understreker igjen at det smarteste og billigste er å komme seg ut i solen hele året.

Sunn livsstil styrker sinnet

I tillegg til sol og lys oppfordrer de to legene til å leve sunt for å unngå vinterdepresjon. Trening og et sunt kosthold kan bidra til å holde humøret oppe.

En sunn livsstil forebygger både vinterdepresjon og generell depresjon.

– De rådene som gjelder for å forebygge depresjon, gjelder også mot vinterdepresjon, sier Poul Videbech.

Referanser:

Krzysztof Maria Wilczyński mfl.: Vitamin D deficiency and depressive symptoms: meta-analysis of studies. Psychiatria Polska, 2022. DOI: 10.12740/PP/OnlineFirst/130992

Kelly J. Rohan mfl.: Randomised Trial of Cognitive-Behavioral Therapy Versus Light Therapy for Seasonal Affective Disorder: Acute Outcomes. The American Journal of Psychiatry, 2015. DOI: 10.1176/appi.ajp.2015.14101293

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS