Annonse
Noen få av oss blir rammet av demens lenge før vi blir skikkelig gamle.

Ensomhet og alkoholmisbruk kan føre til demens. Også før vi blir gamle

Også yngre kan utvikle demens, selv om det er svært sjelden. Nå har et stort forskningsprosjekt kartlagt risikofaktorene. Det handler om langt mer enn genetikk, viser en ny studie.

Publisert

Relativt lite forskning har blitt gjort på utvikling av demens blant yngre personer. Dette til tross for at det hvert år er rundt 370.000 personer under 65 år som får denne diagnosen i verden.

Nå har en gruppe forskere fra Storbritannia og Nederland har undersøkt data fra 350.000 mennesker i den store databasen UK Biobank. 

Denne gangen har de kun konsentrert seg om de under 65 år. De ble fulgt opp i åtte år. I løpet av denne tiden fikk nærmere 485 diagnosen demens. De var i gjennomsnitt rundt 55 år. 

15 risikofaktorer

Forskerne fant 15 faktorer som økte risikoen for demens i denne aldersgruppa betydelig. 

Depresjon, alkoholmisbruk, kort formell utdanning, lav sosioøkonomisk status, sosial isolasjon og dårlig hørsel er blant disse.

I tillegg kommer også faktorer som D-vitaminmangel, diabetes og hjertesykdom høyt opp. 

Overrasket

Forskerne ble overrasket over resultatene av studien. 

Funnene utfordrer nemlig en etablert forestilling om at demens i ung alder først og fremst skyldes genetikk, sier Sebastian Köhler til den britiske avisa The Guardian. Han er professor ved Universitetet i Maastricht og en av hovedforfatterne av studien.

I tillegg til fysiske faktorer spiller også psykisk helse en viktig rolle. Blant annet er det viktig å unngå kronisk stress, ensomhet og depresjon, sier Köhler. 

At også disse faktorene er så tydelige ved ung demens, synes han er overraskende. 

Det kan gi større mulighet for å redusere risikoen gjennom forebygging, også i denne gruppen, mener han. 

Stor og robust studie

Dette er den største og mest robuste studien i sitt slag som noen gang er utført, mener David Llewellyn. Han er professor ved Universitetet i Exeter og uttaler seg i en pressemelding fra samme universitet. 

Tidligere har forskning vist at det til en viss grad er mulig å forebygge demens i alderdommen gjennom å gjøre endringer i livsstilen. 

Denne studien viser for første gang at det er også er mulig å redusere risikoen for denne sykdommen blant yngre gjennom målrettet forebygging, mener han. 

Fyller et kunnskapshull

Den nye studien på briter er med på å fylle et viktig kunnskapshull.

Det sier Leah Mursaleen, leder for den kliniske forskningen ved Alzheimers Research UK, i en pressemelding fra organisasjonen.

De siste årene har det vært økende enighet om at demens når vi blir eldre er knyttet til tolv spesifikke risikofaktorer som det er mulig å forebygge. Blant annet røyking, blodtrykk og hørselstap. 

Det er nå akseptert at opptil fire av ti tilfeller av demens over hele verden er knyttet til disse faktorene, sier hun. 

Mye vi selv kan gjøre

Det er det vitenskapelige tidsskriftet The Lancet som har listet opp disse faktorene. De har ved hjelp av en teoretisk analyse prøvd å beregne hvor stor andel av demenstilfellene som kan forebygges hvis en risikofaktor blir endret eller fullstendig fjernet.

Den norske forskeren Geir Selbæk har vært med på dette arbeidet. Han er professor ved Universitetet i Oslo og forskningssjef ved Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse.

For den enkelte er det ikke så mye man kan gjøre med tapt utdanning i ungdomsårene, sa Selbæk til forskning.no i 2021. Det er derimot flere ting vi kan gjøre for å forebygge demens når vi er midt i livet.

Vi bør passe på at blodtrykket ikke blir for høyt, ikke drikke for mye alkohol, ikke bli for tykke og unngå hodeskader.

Skaff deg høreapparat!

Det aller viktigste er likevel det som kanskje er det enkleste å gjøre noe med: Du bør skaffe deg et høreapparat når du begynner å høre dårlig.

Det har Selbæk selv gjort, forteller han.

Hørselstap er nemlig den faktoren som slår aller sterkest ut med hensyn til risiko for å få demens som gamle. Langt mer enn de andre faktorene.

– Hele åtte prosent av demenstilfellene i verden kunne teoretisk vært forhindret hvis vi fjernet hørselstap. Beregningen baserer seg både på hvor vanlig denne risikofaktoren er og hvor sterk sammenhengen med risiko for demens er, sier Selbæk.

Kilde: 

Stevie Hendriks m.fl: Risk Factors for Young-Onset Dementia in the UK Biobank, Jama Neurology, desember 2023

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS