Annonse
Inga Strümke forteller at kunstig intelligens overgår menneskelig intelligens på noen områder, mens på andre områder er den veldig underlegen.

Hvor smart er egentlig KI?
– Vi har ingen roboter som kan rydde i en oppvaskmaskin, sier Inga Strümke

DEKODET: På et eller annet tidspunkt vil den kunstige intelligensen kanskje bli smartere enn oss mennesker. Hør mer i denne episoden av Dekodet.

Publisert

I denne episoden av Dekodet snakker vi med Inga Strümke om hvor kunstig intelligens er på vei og om vi nærmer oss maskiner som er smartere enn mennesker. 

Strümke har doktorgrad i partikkelfysikk og forsker på kunstig intelligens ved NTNU.

Utviklingen av kunstig intelligens går raskt. Bare i løpet av de par siste årene har teknologien beveget seg ut av laboratoriene og inn i hverdagsteknologien vår. På et eller annet tidspunkt vil den kunstige intelligensen kanskje bli smartere enn oss mennesker. Da vil vi ha det mange kaller kunstig generell intelligens.

Om Dekodet:

Dekodet er en podcast der Kristian Hope inviterer eksperter og fagfolk inn i studio for å «dekode» hvordan ting henger sammen og fungerer. Temaer strekker seg fra verdensrommet til ernæring & trening, og alt i mellom. Nye episoder publiseres ukentlig, og podden ligger også gratis tilgjengelig på SpotifyApple Podcasts og andre plattformer. Podcasten er produsert av Kristian Hope og distribueres gjennom Podplay.

Underlegen på noen områder

– Med generativ KI og alle disse nye imponerende verktøyene, nærmer vi oss noe som ligner kunstig generell intelligens? 

– Jeg tror at dette med kunstig generell intelligens er noe vi dytter foran oss. Det finnes ingen definisjon på det. Det finnes ingen plass i verden jeg kan gå med KI-systemet mitt og si: Kan du bekrefte eller avkrefte at det her har generell intelligens? Det er mer et definisjonsspørsmål enn et vitenskapelig problem, vil jeg si. 

Strümke forteller at kunstig intelligens overgår menneskelig intelligens på noen områder, mens på andre områder er den veldig underlegen. 

– Vi har systemer som løser vitenskapelige problemer som vi ikke klarer å løse. Samtidig har vi ingen roboter som kan rydde i en oppvaskmaskin.

– Jeg synes kunstig generell intelligens er et begrep som er faglig veldig vanskelig å forholde seg til. For meg er det bare en annen type intelligens. 

– Hvis vi ønsker menneskelig intelligens, kan vi jo lage et barn. 

– At definisjonen er utydelig, er det også grunnen til at mange forskere har holdt seg unna diskusjonen om kunstig generell intelligens? 

– Jeg tror det. Fordi den er så spekulativ. Det litt som bevissthetsdiskusjonen: Hva er det? Hvis vi ikke vet hva vi prøver å lage, så er det vanskelig å snakke om hva som skal til for å lage det, sier Strümke.

HØR MER

Opptatt av teknologi?

Følg den nyeste utviklingen innen kunstig intelligens, energi, sosiale medier og roboter med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS