Annonse
– Jeg syns fremdeles at astronomi er den beste vitenskapen, og romfart er den beste teknologien, for det er så amazing! sier Eirik Newth i denne Dekodet-episoden.

Hvorfor skal vi egentlig reise til Mars?

PODCAST: – I det øyeblikk et menneske har vært et sted, så forandrer det stedet for alltid.

Publisert

Eirik Newth er astrofysiker, vitenskapsformidler og driver romfarts-podcasten Romkapsel. Han er også gjest i denne episoden av Dekodet.

– Elon Musk har et uttalt mål om å sende mennesker til Mars. Du sier du forstår hvorfor Elon Musk ønsker dette. Hva er motivasjonen?

– Det er det som i sin tid også gjør at jeg fremdeles får frysninger på ryggen – det er et uendelig univers der ute, som ikke bare kan utforskes, men vi kan dra ut dit, og vi kan kanskje bo der. Jeg har alltid likt historier om oppdagelsesreisende. 

– Jeg har vokst opp med sånne historier, Nansen, Amundsen. I Norge er det naturlig. «It's the spirit of adventure», som man sier. Denne eventyrlige ånden som sier at det fins noe der ute som vi ikke har sett. Det finnes steder vi ikke har vært. Det er noe eget ved det. Det er en følelse. Det er ikke noe rasjonelt i det.

Tech-milliardæren Elon Musk har flere ganger sagt at han vil sende folk til Mars.

– Fremdeles en fem år gammel gutt

– Handler det også om å forstå verdensrommet?

– Ja, det er ikke det at man drømmer om et galaktisk imperium, men at mennesker skal få lov til å dra til steder og utforske dem. For som mange har påpekt: I det øyeblikk et menneske har vært et sted, så forandrer det stedet for alltid. Månen kommer aldri til å bli det samme, for det har gått fra å være en stein der oppe, til å være et sted vi faktisk har vært. Det har gått mennesker omkring der. Og de har sett månen med menneskelige øyne, og de har fortalt hvordan det var å være der. Og det har gjort månen til et annet type objekt.

– Og det er det jeg vil skal skje med Mars. Jeg vil at det skal stå folk der, oppleve det og fortelle oss andre hvordan det er å være der, at det vil transformere vårt syn på Mars. Og så håper jeg selvfølgelig at det gir en større forståelse for hvor fantastisk universet er. Der er jeg fremdeles en fem år gammel gutt. Jeg syns fremdeles at astronomi er den beste vitenskapen, og romfart er den beste teknologien, for det er så amazing!

Mars er den fjerde planeten regnet fra sola og har litt over halvparten så stor omkrets som jorden.

Å finne svar

– Det handler kanskje om å finne svar, dypest sett?

- Ja, svar. Utforskertrang. Og så er det ett argument som ofte blir litt latterliggjort, og det er når Elon Musk sier «for å spre bevissthetens lys».

– Egentlig er ikke det en dum tanke, og der er jeg tilbøyelig til å være enig med Elon Musk, for han sa for noen år siden: «Det er en ikke-triviell sannsynlighet for at vi kan være alene i galaksen». Han hadde sett på en ny rapport og funnet ut at det kan være liv mange steder. 

–Men dette livet kan vise seg å være grønt slim eller alger. Vi vet faktisk ikke hvordan grønne alger på jorda ble til oss for fire milliarder år siden. Det er en lang prosess, men hvordan det endte opp med intelligent liv, vet vi ikke.

– Jeg hører til dem som tror at livet i universet er vanlig, men jeg begynner å få en sterk mistanke om at intelligent liv er ganske sjelden, sier Eirik Newth. 

HØR OGSÅ:

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

SETI er kanskje den mest kjente organisasjonen som lytter etter liv i rommet. Her er en lyttestasjon nord for San Fransisco i USA.
Powered by Labrador CMS