Smart boring

Fastkjøring av borehoder koster oljeselskapene millioner av kroner. Hvordan kan man lage et dataprogram som løser problemet før det oppstår?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Stuck pipe - eller bomfast på godt norsk - koster operatører på oljefeltene millioner av kroner årlig. Resultatet av at borehodet setter seg fast kalles nedetid.

Volve AS i Trondheim påstår at de kan redusere nedetiden med inntil 30 prosent. På norsk sokkel skal dette tilsvare minst 100 millioner kroner i årlige besparelser.

Entreprenørskolen

Volve utgår fra teknologimiljøet på NTNU. Fire tidligere studenter oppsøkte tre professorer og spurte dem om de hadde noe å kommersialisere. Det hadde professorene.

- Vi gikk rundt på campus og lette etter gode forretningsideer basert på NTNU-forskning, sier daglig leder av Volve, Sigve Søråsen. De fant mange og forkastet mange.

- Etter å ha kommet i kontakt med forskerne Agnar Aamodt, Pål Skalle og Kjetil Bø, utviklet vi ideen i et års tid før vi startet bedriften, forklarer han.

Han og de tre andre tidligere studentene har gått NTNUs Entreprenørskole. Dette er et masterprogram i teknologi med vekt på kommersialisering av forskning.

Kunstig intelligens

Kunstig intelligens - eller AI (Artificial Intelligence) - er metoder for å gjøre datamaskiner i stand til å utføre oppgaver som karakteriseres som intelligente om de var blitt utført av mennesker.

Dette gjelder tolkning av komplekse situasjoner og løsning av sammensatte problemer, forklarer en av professorene, Agnar Aamodt. Han er datadelen av tekno-kompetansen. Datadelen er forent med professorkompetanse i petroleumsteknologi.

Analogisk resonnering

Hvordan løser man problemer før de oppstår?

- Volve tilbyr en teknologi som gjør det mulig å bygge systemer som tar vare på menneskelige erfaringer. Systemet nyttiggjør disse erfaringene gjennom analogisk resonnering.

Sånn sett fungerer denne delen av AI på samme måte som den menneskelige hjernen. Hjernen finner en løsning på et problem ved å lete fram tidligere erfaringer (cases), som ligner på det nåværende.

Denne kunstige intelligensen er avhengig av en stor kunnskapsbase av cases for å kunne fungere.

- Brukeren advares før problemet oppstår ved at programvaren vurderer sannsynlige utfall av prosessen.

Selvlærende

Aamodt mener også at deres programvare innehar en annen essensiell egenskap den menneskelige hjernen har: Å bli mer intelligent ved hjelp av ny kunnskap.

- Systemet lærer av egen erfaring, sier Aamodt.

- Det må også Volve AS gjøre, skal den lykkes i møte med oljebransjen.

Hard bransje

- Vår forse er våre gode kontakter inn i oljeselskapene. Professorene står for disse, etter mange års forskning og utvikling. Å komme i kontakt med de rette personene - dem med både kunnskapen og tilgangen til pengesekken - er en forutsetning for å lykkes i dette markedet, sier Søråsen.

Leverandørbransjen er knallhard, og konkurrentene mange. Å bli oppfattet seriøst er den første kneiken denne typen oppstartsbedrift må overkomme, ifølge Søråsen.

Sannsynligheten for ikke å lykkes, er stor. Kommer man derimot innenfor, er gevinsten høy. Volve har teknologien og sin egen arbeidskraft. Kostnadene er små. Bedriften leier kontor hos Leiv Eiriksson Nyskaping AS, som er en bedriftsinkubator for kunnskapsbaserte nyetableringer.

Leter etter partner

Volve AS er i oppstartsfasen, og har fått løfte om midler fra Norges forskningsråd. Det forutsetter at Volve finner en privat partner som er villig til å spytte i bedriftskassen.

Utviklingen er allerede i gang, men selskapet er avhengig av videre støtte for å ferdigutvikle sin programvare.

Powered by Labrador CMS