Skolebarn bak meitemarkfunn

Forskningsrådets årlige forskningskampanje for skolene har ført til hundrevis av nye, offisielle observasjoner av meitemark. Mange av meitemarkfunnene forbløffet forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Til sammen 142 skoler deltok i Forskningskampanjen 2010 her representert ved Hilmar, Gardar, Daniel, Maria, Amalie fra 3A Marienlyst skole. (Foto: Sidsel Flock Bachmann, Forskningsdagene)

Høsten 2010 var skolebarn over hele Norge i sving med å hjelpe forskere å grave etter meitemark i sitt nærområde, og bestemme hvilke arter de fant.

Til sammen ble 15 forskjellige arter funnet. Nå er bildene de sendte inn analysert av en ekspert og overført til Artsdatabanken.

Forskerne trekker mange nye og spennende konklusjoner om utbredelsen av meitemark i landet vårt.

Seksdoblet verifiserte funn i artskartene

Skolebarnas meitemarkfunn har ført til 544 nye observasjoner av meitemark i de offisielle utbredelseskartene – alle sjekket av en meitemarkekspert. Antallet sikre meitemarkobservasjoner er dermed seksdoblet.

– Deltakerne i Forskningskampanjen 2010 har levert et flott bidrag til norsk forskning, til nytte for både forskere og forvaltere, sier en imponert administrerende direktør Arvid Hallén i Norges forskningsråd.

Forskningskampanjen er en årlig kampanjen for skoleverket som arrangeres i regi av Forskingsrådet i forbindelse med Forskningsdagene. Nettstedet miljolare.no er fast samarbeidspartner.

Forbløffet forskerne

Til sammen 142 skoler deltok i Forskningskampanjen 2010. Resultatet ble nesten tusen innsendte bilder av meitemark.

Elevene fant 15 av til sammen 19 kjente arter i Norge. Forskerne er begeistret over funnene:

– Den store oppslutningen fra skolene har ført til at vi nå har meitemarkfunn fra geografiske områder der det aldri har vært gjort vitenskapelige funn tidligere, sier forsker Trond Knapp Haraldsen ved Bioforsk.

Fant sjeldne arter

Den flekkete meitemarken, Aporrectodea icterica, har vært funnet i Norge tidligere, men man har ikke hatt sikre opplysninger om hvor den var funnet. Denne arten ligner mye på gråmeitemark, men har flekker av gult, brunt og ulike gråtoner.

Dessuten har voksne mark et belte som er bredere enn på noen andre mark i Europa. Gjennom Forskingskampanjen er denne sjeldne krabaten funnet av tre skoler i fylkene Buskerud, Telemark og Akershus. Disse funnene er nå registrert i Artsdatabanken.

Til venstre: Artsdatabanken august 2010: 106 funn. Til høyre: Artsdatabanken mars 2011: 650 funn.

Den sjeldne meitemarken Aporrectodea limicola ble funnet av Saga skole i Alta. Det er første gang denne marken er sett i Norge siden 1970-tallet, da en student ved Universitetet i Bergen skrev om den i sin hovedoppgave.

Marken kan lett forveksles med gråmeitemark, men denne gråaktige marken har noen detaljer på undersiden som skiller den fra gråmeitemarken. Den ene marken som ekspertene kunne verifisere at var riktig artsbestemt, var fotografert på undersiden, der disse detaljene kom frem.

– Flere skoler har trolig funnet denne marken, men funnene kunne ikke verifiseres fordi detaljene på undersiden ikke kunne sees på bildene. Mest sannsynlig inneholder materialet fra Forskningskamapanjen flere bilder av denne marken, sier forsker Trond Knapp Haraldsen.

Meitemarker funnet på nye steder

Forskningskampanjen meitemark. Her fra Forskningstorget i Oslo 2010. (Foto: Sidsel Flock Bachmann, Forskningsdagene)

Meitemarkforskningen til Carl Stöp-Bowitz er noe man må ta hensyn til når man skal trekke konklusjoner om utbredelse av meitemark i Norge. I perioden 1944–1967 samlet han inn meitemark fra hele Norge.

I 1969 publiserte han sin doktoravhandling, som ga oversikt over utbredelsen av 18 meitemarkarter i landet vårt. Siden har andre forskere funnet flere meitemarkarter i Norge, mens arter som tidligere ble regnet som egne arter er slått sammen.

Det er også funnet meitemarkarter i områder av landet hvor ikke Stöp-Bowitz hadde noen funn. Carl Stöp-Bowitz-meitemarkfunn er foreløpig ikke registrert i Artsdatabanken.

Norske forskere vet med andre ord mer om utbredelsen av meitemark enn det som går frem av Artsdatabanken.

Likevel byr funnene i Forskningskampanjen 2010 på flere overraskelser og ny kunnskap. Blant annet er en rekke meitemarkarter nå funnet på helt nye geografiske områder.

Blåmeitemark, Octolasion cyaneum,var tidligere funnet i Norge på noen få, spredte lokaliteter i Sør-Norge. Senere ble den funnet i Tromsø i 1989. Funnene fra Forskningskampanjen 2010 viser at arten finnes både på Østlandet, Vestlandet og i Midt-Norge.

Grønnmeitemarken, Allobophora chlorotica, er en annen art som Stöp-Bowitz dokumenterte for første gang, med sikre funn i Oslo og Akershus. Forskningskampanjen viser funn i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Oppland, Hedmark, Østfold, Buskerud, Akershus og Oslo, pluss et enkeltfunn i Troms.

Hvitmeitemark, Octolasion lacteum, er funnet i fire nye fylker: Nordland, Møre og Romsdal, Hedmark og Rogaland. Fra før var denne lyse, gråhvite meitemarken kjent fra noen spredte lokaliteter i Sør-Norge og i Trøndelag.

Langmeitemarken,Aporrectodea longa, er langt mer utbredt enn biologene tidligere antok. Funnene i skolekampanjen viser at dette er en art som finnes over hele landet, ikke bare i Oslo og Akershus-området. Så godt som alle skolene har funnet denne marken.

Lenker:

Forskingskampanjen 2010, Kart med meitemarkfunnene, Artsdatabanken,  Artsprosjektet, og rapporten: Nysgjerrigpermetoden.no/Forskningskampanjen2010  

Powered by Labrador CMS