Vi liker dem som ligner oss

Det er mer sannsynlig at du stoler på noen som har et ansikt som ligner litt på ditt, enn at du gir tillit til noen som har veldig forskjellige trekk, mener en amerikansk psykolog. Tendensen kan ha hjulpet våre forfedre til å hjelpe sine egne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I et forsøk spilte frivillige et spill hvor de enten kunne dele en sum penger mellom seg selv og en annen spiller, eller stole på at den andre spilleren ville dele en større sum. Deltagerne stolte i større grad på personer som lignet dem selv delvis.

Pengespill

Forsker Lisa DeBruine ved McMaster University viste nemlig deltagerne et bilde av personen de spilte med, og informerte dem om at spille skulle foregå over Internett. I virkeligheten var opponentenes respons programmert inn i datamaskinen, og noen av ansiktene hun viste bilde av var manipulerte sammensetninger som inkluderte elementer fra spillerens eget ansikt.

Det virker altså som vi ubevisst er mer tiltrukket av trekk som ligner våre egne. Enkelte dyr kan gjenkjenne slektninger ved å sammenligne lukten av en ukjent med sin egen. DeBruines funn kan tyde på at vi bruker synssansen til å gjøre det samme, skriver Nature.

Barneansikt

Psykolog Gordon Gallup ved State University of New York at Albany mener det ikke er noen tvil om at mennesker kjenner igjen sine egne, og er partiske i forhold til deres oppførsel.

Han har funnet ut at menn som ser på bilder av spedbarn reagerer på en vennligere måte når bildene har fått manipulert inn trekk fra deres egne ansikter. Det samme gjelder ikke for kvinner. Gallup mener dette er fordi kvinner ikke har den samme usikkerheten om barnet virkelig er deres.

Powered by Labrador CMS