Annonse

Søtstoff ga tettere blodårer hos mus

En ny studie viser at dyr som fikk kunstig søtningsmiddel, hadde høyere nivåer av insulin i blodet. Men studien har flere åpenbare svakheter, mener norsk ekspert.

Store flasker med ulike merker lettbrus står på et brett i butikken.
Søtstoffet aspartam brukes i mange matvarer, som lettbrus. En ny studie på mus knytter imidlertid stoffet til åreforkalkning.
Publisert

Det kunstige søtstoffet aspartam finnes i lettbrus og en rekke andre matvarer. Stoffet er 200 ganger søtere enn sukker, men inneholder ingen kalorier.

Det er gjort mange studier av aspartam, som generelt viser at det er trygt å spise for mennesker. Forskningen er imidlertid ikke helt entydig.

Noen studier har for eksempel vist at folk som får i seg mer aspartam, har større risiko for hjertesykdom, insulinresistens og diabetes type 2. Men andre undersøkelser finner ingen slik sammenheng.

Dessuten er det vanskelig å vite om søtstoffene skaper sykdom, eller om folk med fedme og diabetes oftere velger lettprodukter.

Forskere ved Karolinska Institutet og kollegaer fra Kina og USA presenterer nå resultatene fra en ny studie om nettopp dette temaet.

Mus fikk plakk i blodårene

Forsker Weijie Wu og kollegaene hans har brukt mus og aper for å finne ut mer.

I et forsøk ga de mus daglige doser av aspartam over 12 uker. Mengden tilsvarte et menneske som drikker tre bokser lettbrus om dagen. En tilsvarende gruppe mus levde uten søtstoffet.

Undersøkelser viste at musene på aspartam fikk en økning i insulin i blodet når søtstoffet kom inn i kroppen. Og i løpet av de 12 ukene, utviklet de mer åreforkalkning enn de andre dyra.

Dette betyr at de fikk mer avleiringer – plakk – i blodåreveggene, noe som kan forårsake hjerte- og karsykdom som hjerteinfarkt og slag.

Disse musene hadde også mer tegn til betennelse, som også er knyttet til høyere risiko for hjertesykdom.

Wu og co gjorde i tillegg eksperimenter med aper, som viste at også de fikk mer insulin etter å ha spist aspartam. Men forskerne lyktes ikke i å finne ut om dette påvirket blodårene.

Lurer kroppen

Forskerne mener resultatene kaster lys over noen mekanismer i kroppen som kan forklare en mulig negativ virkning av aspartam.

Kanskje lurer den søte smaken kroppens reguleringssystemer?

Både munnen og andre deler av fordøyelsessystemet har sensorer som oppfatter søtsmak. Kanskje sender disse sensorene signaler om at det er sukker på vei, selv om søtstoffene ikke inneholder kalorier.

Dette kan igjen sette i gang en utskillelse av insulin. Det er kjent at høye nivåer av insulin øker risikoen for hjerte- og karsykdom.

Viktig stoff

Wu og kollegaene fant ut at økningen i insulin var knyttet til høy aktivitet i et immunstoff ved navn CX3CL1. Dette stoffet festet seg til blodåreveggene og så ut til å bidra til oppbygging av plakk i årene.

Da forskerne fjernet virkningen av CX3CL1, hadde aspartam ikke lenger noen virkning på blodårene.

Det er imidlertid for tidlig å si hvilken betydning disse funnene eventuelt har for mennesker.

– Vanskelig å stole på resultatene

– Studien har noen åpenbare svakheter, skriver Trine Husøy, leder for faggruppa for tilsetningsstoffer i Vitenskapskomiteen for mat og miljø og seniorforsker ved Folkehelseinstituttet, i en e-post til forskning.no.

Hun har ikke vært med på denne undersøkelsen, men jobber selv med å vurdere om stoffer i mat er trygge å spise.

Husøy mener for eksempel at måten forskerne matet dyra med aspartam ikke var så godt kontrollert og påpeker at musene ikke ble tilfeldig fordelt i gruppene.

Analysene av resultater ble heller ikke gjort blindet. Da forskerne undersøkte bilder av blodårene til dyra, visste de altså om musa hadde fått aspartam eller ikke.

– Dette er spesielt viktig for vurderinger som kan påvirkes subjektivt. I dette tilfelle analysene av arteriosklerose, fordi de telles visuelt på snitt av vev, skriver Husøy.

– Disse svakhetene gjør at resultatene fra studien er forbundet med høy risiko for systematiske skjevheter, og det blir vanskelig å stole på dem.

Mus og mennesker

Også forskerne selv påpeker at studien deres har begrensninger.

Undersøkelsene på denne typen mus gir ikke nødvendigvis et godt bilde av hva som skjer i blodårene hos mennesker, skriver de i en vitenskapelig artikkel, som nå er publisert i Cell Metabolism. 

Resultatene på aspartam kan heller ikke si noe om hvordan andre søtstoffer virker i kroppen. Det kan dessuten hende at virkningen på musenes blodårer skjer via andre mekanismer enn påvirkning av sensorene for søtsmak.

Wu og kollegaene mener likevel det er grunn til å gjøre videre studier langs dette sporet.

Når søtstoffet påvirker insulinutskillelse i både mus og aper, er det sannsynlig at en lignende reguleringsmekanisme finnes hos mennesker, skriver de.

Referanse:

W. Wu, m. fl., Sweetener aspartame aggravates atherosclerosis through insulin-triggered inflammation, Cell Metabolism, februar 2025. Sammendrag. 

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

 

 

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS