Hemmeligheten bak å dyrke store søte plommer er å gi plommene sukker. (Foto: Bon appetit, NTB scanpix)

Slik får du store og søte plommer

Har du et gammelt plommetre du vurderer å hogge fordi frukten ikke smaker godt? Det er ikke sikkert det er treet det er noe galt med.

Du kjøpte kanskje hus med frukttrær inkludert? Nå skulle du lære deg hagestell og rydde skikkelig opp.

For to år siden høstet dere plommer med stor iver, men de var små, sure og blasse i fargen. Barna lot fatet stå urørt, og syltetøyet ble ingen stor slager. Men langreiste plommer fra butikk ville alle ha.

Hemmeligheten bak søte plommer

Hageentusiasmen er ofte størst på våren. Utover sommeren tar mange litt mer pause. Men det er nettopp nå de magiske knipeøvelsene må starte.

– Det er slett ikke sikkert du trenger å skifte ut treet ditt, sier professor emeritus Finn Måge ved NMBU. Han har levd og åndet for fruktdyrking i en mannsalder.

Nå vil han gjerne gi andre råd om hvordan du kan få deg en skikkelig overraskelse til høsten. 

– Hvis frukten ikke er god, kan det selvsagt være at du har en lite passende sort. Men sjansen er større for at du ikke har tynnet frukten godt nok, fortsetter Måge, som gir deg hemmeligheten bak det å dyrke store søte plommer.

Gi plommene sukker

Sukkeret i plommene dukker ikke opp helt av seg selv.

Det er bladene, gjennom fotosyntesen, som står for den produksjonen. Trærne har et visst antall blader som bidrar til dette, og sukkeret fordeles på de plommene treet har. 

Mange plommer betyr altså lite sukker til hver frukt. Få plommer betyr feite bortskjemte sukkerholdige frukter, ifølge Måge.

Hva er tynning av frukttrær?

Naturen er sjenerøs og mange frukttrær har en enorm blomstring. Ikke alle blomster blir pollinert og treet vil naturlig slippe en del av småkartene ganske tidlig i sesongen.

Plommesorter som Opal og Victoria bærer likevel ofte fram så store mengder frukt at trærne rett og slett kan knekke. Dette er typiske sorter som nesten alltid bør tynnes. Ved å knipe bort rundt halvparten av kartene blir kvaliteten god.

En annen viktig effekt av tynning er at avlingen blir mer stabil fra år til år. Mange sorter vil bære svært lite plommer etter et godt år uten tynning.

– Ved hard tynning blir plommene mye større. Totalavlingen går noe ned, men høy avling har ingen hensikt hvis den blir hengende på treet fordi den er uspiselig. Ikke vær redd for å tynne. Du får godt betalt, mener Måge.

Henger høyt i krona

– Tiden er inne for tynning når plommekartene er store som hasselnøtter. I Sør-Norge betyr det gjerne en gang i første halvdel av juli. En god avstand mellom plommene er åtte til ti centimeter. Knip av kartene og vær snill med bladverket, oppfordrer Måge.

Plommene benytter sukkeret som er produsert i blader som vokser i nærheten av dem. Henger frukten ytterst i krona med god tilgang på lys, er det her du finner de beste. Du kan godt vurdere å plukke bort all kart innerst ved stammen der det er skyggefullt.

– Hvis du synes dette blir for omfattende, kan du jo teste ut tynning på noen få greiner der det er godt med lys. Litt er bedre enn ingenting, sier Måge.

Gjelder også epler

Siv Fagertun Remberg, førsteamanuensis i plantevitenskap ved NMBU, peker på at prinsippene for tynning av plommer også gjelder eplene.

– Tynning i epler kan også være aktuelt i småhager, men er ikke så kritisk. Vent til naturen har gjort grovjobben selv. Første halvdel av juli gjelder også her. Eplene skal likevel ikke tynnes så hardt som de mest utsatte plommesortene våre, advarer Remberg.

Så er spørsmålet om det er for sent nå?

Ifølge Emberg går effekten av tynning gradvis ned utover i sesongen. Leser du dette når frukten skal høstes, får du finne fram stigen. I toppen henger det ofte mye godt. Så får du heller sette mobilvarsel på en gang i juli 2017.

Da er du sikkert klar for nye knipeøvelser.

Powered by Labrador CMS