Forskerne bedøver de små krypene med karbondioksid slik at de går i en slags dvale i opptil syv timer av gangen mens de blir skannet i en mikro-CT-skanner. (Illustrasjon: Danny Poinapen, Western University)
Ny teknikk gjør at forskere kan titte inn i levende insekter
Insektene bedøves med CO2, skannes og blir like fine etterpå.
Derfor var det blant annet coloradobilla som ble studert. Den er et fryktet skadedyr som ødelegger potetavlinger i varme strøk. Hvis du finner en i Norge, er du pliktig til å fortelle Mattilsynet.
Her kan du se en video med bilder fra skanningen:
Den andre krabaten de så på var vandregrasfly, en sommerfugl som ødelegger kornavlinger blant annet i USA. Den finnes ikke i Norge.
Her kan du se forskernes bilder av vandregrasflya:
CO2-dvale
Insekter kan overleve i svært oksygenfattig luft med mye stråling. Derfor ble de små krypene bedøvet med CO2, slik at de gikk i en slags dvale i opptil syv timer av gangen mens de ble skannet i en mikro-CT-skanner, før forskerne gjorde det samme noen dager senere.
De oppdaget at de kunne studere knøttsmå forandringer inne i insektene over tid, uten at det gikk utover krypenes ve og vel.
Den nye teknikken er forklart i en studie som er publisert i tidsskriftet BMC Zoology.
Insektenes indre organer
Det var Joanna Konopka, doktorgradskandidat i biologi ved Western University i Canada, som hadde ideen om langtidsskanning av insekter.
Annonse
– Vi hadde noen øyeblikksbilder, men det vi trengte var dynamiske bilder av insektenes innvendige utvikling. Vi tenkte hva om vi kunne skanne de i live, sier Konopka i en pressemelding.
Hun slo seg sammen med fysikere ved mikro-CT-laboratoriet ved Robarts Research Institute ved det samme universitetet.
Bildene av insektene kan vise detaljer på 20 mikrometer, som er omtrent fem ganger mindre enn bredden på et hårstrå. Det gjør at forskerne blant annet kan se insektenes indre organer og reproduksjonssystem.