Et bjeff er ikke bare et bjeff

En ny undersøkelse bekrefter det alle hundeeiere vet, men flere psykologer avviser; våre firbente venner har personlighet. Forskerne håper å avsløre karakterens biologiske grunnlag.
29.1 2004 07:00

Fremmede mennesker ser de samme personlighetstrekkene hos hunder som dyrenes eiere gjør. Det er ikke bare menneskene som har personlighet.

- Forskere aksepterer lett at dyr og mennesker har lignende anatomi og fysiologi, men mange nøler med å si at de deler trekk som følelser og personlighet også, sier Sam Gosling fra University of Texas i Austin.

Overfører vi vår egen personlighet?

Sammen med sine kollegaer har han utviklet en test som kan bidra til å kaste lys over det biologiske grunnlaget for dyr og menneskers personlighet.

- Enkelte ser dette som enda et slag mot den spesielle statusen mennesker har, sier Gosling til tidsskriftet Nature.

Kritikerne argumenterer gjerne med at folk som eier kjæledyr projiserer sin egen personlighet over på dyrene sine, mens dyrene egentlig mangler personlig karakter.

- Det er like sannsynlig at personlighetstrekk har utviklet seg hos dyr, som at fysiske trekk har utviklet seg, argumenterer Gosling på sin side.

Det som trengtes var en test som kunne vise at dyrenes personlighet ikke bare er noe menneskene konstruerer i sitt eget hode - og Gosling har gjort et forsøk.

Fremmede så de samme personlighetstrekkene

Han har spurt hundeeiere om å rangere sine dyr på fire skalaer for personlighetstrekk. Trekkene, som også finnes hos mennesker, har positive og negative ytterligheter. Det dreier seg om energisk-doven, kjærlig-aggressiv, engstelig-rolig og intelligent-dum.

Gosling fikk så mennesker som ikke kjente dyrene fra før til å observere dem i et parkområde, for å rangere dem på de samme fire skalaene. Engstelighet ble for eksempel vurdert ut fra hundens reaksjon mens den så at eieren spaserte vekk med en annen hund. Intelligens ble vurdert ut fra hundens evne til å finne en godsak som var gjemt under en kopp.

Til sammen ble 78 hunder i alle størrelser og fasonger testet, og over det store og det hele var hundeeierne og de fremmede menneskene enige om de individuelle hundenes personlighet.

- Dette antyder at hunders personlighet er en realitet, sier Gosling.

Det biologiske og genetiske grunnlaget

Han tror at denne typen test også vil fungere på andre dyr, som for eksempel lab-rotter og mus.

Det store spørsmålet er jo hva personlighet egentlig er. Det er selvfølgelig (som vanlig) en god blanding av genetiske og miljømessige faktorer, og forskerne håper at genetisk modifiserte mus kanskje kan hjelpe dem med å finne ut hvilke aspekter ved menneskers personlighet som går i arv nedover i familien.

- Dette kan hjelpe oss med å forstå det biologiske og genetiske grunnlaget for personlighet, sier Jonathan Flint fra University of Oxford i Storbritannia.

Subjektive definisjoner

Andre forskere mener Goslings test er grundig, men minner likevel om at den baserer seg på subjektive definisjoner av personlighetstrekk. Mer objektive tester er mulig å gjennomføre - som for eksempel å se hvor lang tid det tar for en hund å komme seg etter å ha blitt skremt, og så videre.

Goslings studie er uansett gode nyheter for hundeeiere som føler at kjæledyrene blir stigmatisert. Når hunder har personlighet, er det trygt å si at personligheten også vil variere innenfor samme rase. Dermed er det ikke sikkert at alle pitbuller er aggressive, eller at alle golden retrivere er snille og kjærlige.

Referanse:

Gosling, S. D. et al. A dog’s got personality: a cross-species comparative approach to personality judgements in dogs and humans. Journal of Personality and Social Psychology, 85, 1161 - 1169, (2004).

Lenke:

Nature: Personality test for dogs

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse