Altruistiske aper?

Biologer har lenge sett på altruisme - det å hjelpe andre uten å få noe igjen - som noe unikt for mennesket. Nå mener tyske forskere at våre næreste slektninger i dyreriket, sjimpansene, er riktig så hjelpsomme, de også.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Allerede Charles Darwin beskrev gjensidig hjelp som en faktor i kampen for tilværelsen. Nyere adferdsforskere har sett på hjelpsomhet som noe som kan ha vært drevet fram av evolusjonen.

For blant flokkdyr - som mennesker - er det en fordel å være populær dersom man vil få formert seg og få hjelp til å ta vare på barna.

Det gjør at god moral og en hjelpende hånd er gode redskaper i livets popularitetskonkurranse, og dermed en evolusjonær faktor.

Se eksperimentene på film!

Felix Warnekens hjemmeside kan du se filmsnutter fra eksperimentene som utgjør grunnlaget for forskningen. Særlig anbefaler vi den begavede og hjelpsomme sjimpansen Aleksandra.

Sjimpanser i Leipzig

Ved Max Planck-instituttet i Leipzig i det østlige Tyskland har forskeren Felix Warneken og en gruppe kolleger nå ment at de har påvist nok en måte sjimpanser ligner på oss mennesker, nemlig når det kommer til hjelpsomhet.

De har nemlig vist at sjimpanser også hjelper artsfrender de ikke kjenner - og ikke kan vite at de vil få noen gevinst av å hjelpe.

Det er altså ikke snakk om at man har “dressert” sjimpansene til å gjøre ting ved å bestikke dem med mat. Sjimpansenes handlinger ser faktisk ut til å stamme fra ekte omtanke for andre.

Forskere har tidligere stilt seg skeptiske til om sjimpanser virkelig er så omtenksomme.

I 2005 studerte antropologen Joan Silk en gruppe sjimpanser. Disse fikk valget mellom å bare få mat til seg selv eller å også mate andre aper samtidig som de selv spiste seg mette.

Det viste seg at sjimpansene ikke var særlig interesserte i å bidra til matauk for andre aper - selv om det ikke gikk ut over deres egen mat.

Plukket opp penner

Men i fjor publiserte Nature forskningsresultater fra arbeidet til Felix Warneken i Leipzig som viste at sjimpanser hjalp mennesker med å plukke opp penner de hadde mistet.

Dette uten at hjelpsomheten hadde noen umiddelbare fordeler for apen. Problemet var at denne undersøkelsen viste at sjimpansene hjalp menneskelige omsorgspersoner de kjente fra før av, og som hadde gitt dem mat før.

Med andre ord kan vi snakke om en ganske så sterk egeninteresse fra apenes side.

Derfor har forskerne nå gjentatt forsøkene, med forsøkspersoner sjimpansene ikke kjenner fra før. Resultatene, som er publisert i tidsskriftet Public Library of Science (PLOS), tyder på at sjimpansene fremdeles er ganske så hjelpsomme.

Ved hjelp av et kløktig eksperiment der sjimpansene kunne hjelpe en medsjimpanse med å åpne en dør (det var mat bak døren, men det visste ikke hjelperen) viste det seg at sjimpanser stiller opp for hverandre nesten 80 prosent av tiden.

Warneken mener vi bør slutte å spørre om sjimpanser er altruistiske, og heller begynne å spørre hvilke omstendigheter altruismen viser seg. Men som så ofte i slike forskningsnyheter konkluderer forskerne med at det trengs mer forskning.

Powered by Labrador CMS