Annonse

Klonet dypfryst mus

En mus som har vært dypfryst siden 1990-tallet har blitt klonet. Kan levende kopier av utdødde mammuter bli det neste?

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I science fiction-filmene Jurasic Park ble blodtørstige dinosaurer gjenskapt ved hjelp av genteknologi. De enorme beistene viste sin manglende takknemlighet ved å gumle i seg opptil flere av forskerne.

"Musen til venstre på bildet er en kloning av en hannmus som ble lagt i fryseren på begynnelsen av 1990-tallet. (Foto: National Academy of Sciences PNAS)"

Nå har virkelighetens vitenskapsmenn gjentatt eksperimentet, denne gangen med laboratoriemus.

Lykkelig uvitende

Risikoen for å bli spist levende av sitt eget skaperverk skulle dermed være begrenset, men eksperimentet er likevel temmelig spektakulært.

Etter forsøket kunne to musunger kravle rundt i et laboratorium i Japan, lykkelig uvitende om at de var tro kopier av en hannmus som ble lagt i fryseren på begynnelsen av 1990-tallet.

At kloningen var vellykket, skyldes en nyutviklet metode som gjør det mulig å klone dyr fra celler i frossent vev.

Studien er publisert i Proceedings of the National Academy of Science.

Krølltopp ble verdenskjendis

I 1996 oppnådde sauen Dolly kjendisstatus verden over. Krølltoppen var en nøyaktig kopi av sin egen mor, og det første dyret som ble klonet fra et voksent individ.

"Dette er hannmusen som ble frosset ned på begynnelsen av 1990-tallet. Ved hjelp av hjerneceller fra det døde individet, har forskerne gjenksapt en tro kopi. (Foto: National Academy of Sciences PNAS)"

Siden har forskningen rundt genkloning gått med sjumilssteg, til tross for mange etiske innvendinger og protester.

Det siste gjennombruddet er altså at nedfrosne dyr, og i prinsippet mennesker, kan gjenoppstå som perfekte kopier av seg selv, årevis etter sin død.

Sprøytet inn i egg

Etter å ha tint opp hannmusen, tok forskerne ut blodceller og hjerneceller. Deretter hentet de ut arvestoff fra selve cellekjernene.

Alle celler i kroppen har en slik cellekjerne, som er avgrenset av en membran. I cellekjernen finner man arvestoffet (DNA) og kromosomene.

Arvestoffet fra hjernecellene til den døde musen ble så sprøytet inn i ubefruktede egg fra en hunnmus. Dermed begynte det å utvikle seg fosteranlegg (embryo).

Velskapte unger

Fra fosteranleggene hentet så forskerne ut stamceller. Disse ble brukt til å skape såkalte embryonale stamcellelinjer, skriver National Geographic.

Av 46 slike stamcellelinjer, ble det så produsert flere friske musunger, som alle var en nøyaktig kopi av musen som ble frosset ned til minus 20 grader for 16 år siden.

Ungene ble båret fram av mus som fungerte som surrogatmødre. 

"Den klonede musen har bevist at den er fertil. Den har nå en egen ungeflokk, skapt på gamlemåten.(Foto: National Academy of Sciences, PNAS)"

Det viste seg også at de klonede musene var fertile, og selv kunne bære fram nye generasjoner på vanlig måte.

Død eller levende

Å klone dyr basert på frosne levninger, har hittil vist seg svært vanskelig. Dels fordi cellene i kroppen forringes når døden inntreffer. Og dels på grunn av krystalliseringen som skjer i cellene når de går over i frossen tilstand.

- I døde celler er membranen ødelagt. Dermed kan ikke de vanlige metodene for kloning benyttes, forklarer Teruhiko Wakamayama ved Riken Center for Developmental Biology i Kobe, Japan.

Men med den nyutviklede metoden er ikke forskerne lenger avhengige av å ha tilgang til hele, intakte celler.

- Det spiller ikke lenger noen rolle om cellene er døde eller levende, sier Wakamayama.

Gjenskape mammuter?

Dermed åpnes det for helt nye muligheter, skal vi tro forskerne.

Forskerne utelukker ikke at den nye metoden en dag kan brukes til å gjenskape for lengst utdødde mammuter, basert på mange tusen år gamle levninger fra frossen tundra.

I så fall rykker Steven Spielbergs tankelek i Jurasic Park-filmene ubehagelig nærme.

Når risikerer man å støte på en Tyrannosaurus Rex på gaten?

Lenke:

Les omtale av studien i National Geographic

Les et sammendrag av studien i Proceedings of the National Academy of Science

Referanse:

Production of healthy cloned mice from bodies frozen
at minus 20oC for 16 years: 
Sayaka Wakayamaa, Hiroshi Ohtaa, Takafusa Hikichia, Eiji Mizutania, Takamasa Iwakib, Osami Kanagawac, and Teruhiko Wakayamaa: Proceedings of the National Adacemy of Science (PNAS):Approved September 23, 2008 (received for review June 26, 2008)

Powered by Labrador CMS