Ulver er et typisk rovdyr som både kan jakte alene og i flokk. Men når er det lurt å gjøre hva? Dette er en ulveflokk i Yellowstone. (Illustrasjonsbilde: Doug Smith/National Park Service)

Er det lurest å jakte i flokk eller alene?

Forskere har prøvd å finne svaret.

Alle rovdyr bruker noen av de samme strategiene. Noen ganger jakter de sammen, mens andre ganger jakter de alene. Det gjelder både mennesker, løver og ulver, ifølge en ny forskningsartikkel i tidsskriftet PLOS Computational Biology.

Hva er det som styrer hvilken strategi dyrene skal bruke? En fransk og en amerikansk forsker har prøvd å lage et system som sier noe om hvordan dyrene prioriterer.

Det handler om hvor mange byttedyr som er tilgjengelig, og om hvor lang tid det tar å få tak i et byttedyr, mener forskerne.

De har laget en datamodell som prøver å beskrive hvordan rovdyr oppfører seg i ulike situasjoner.

Informasjon og bytte

Spørsmålet er om det lønner seg for rovdyret å dele informasjon med artsfellene sine.

Hvis flere dyr i en flokk deler på informasjon om hvor byttet befinner seg, kan det hjelpe flokken med å felle et stort og vanskelig bytte, for eksempel når det skal felles en diger okse.

Selv om dyrene betaler en kostnad ved å dele på byttet, er det verdt det, siden de får tak i et bytte de ikke hadde fått tak i alene. Byttet er også så stort at dyret ikke klarer å fortære det alene.

Men hvis byttedyret er lett tilgjengelig, koster lite å få tak i og går fort å fortære, er det absolutt best å jakte alene.

Fiskere

Forskerne mener disse simuleringene er så generelle at de kan gjelde på tvers av mange forskjellige situasjoner, for eksempel blant fiskere.

Forskerne viser til studier av amerikanske fiskere som deler informasjon om laks og andre arter som beveger seg fort, og er tilgjengelig i korte perioder, siden de beveger seg til andre steder.

Men informasjon om arter som er trege og kanskje blir på de samme stedet over lengre tid, blir ikke delt med andre fiskere.

Den informasjonen holder de for seg selv, fordi det ikke er noen fordeler for den enkelte fisker å dele informasjonen, ifølge studien.

Referanser:

Watson mfl: The Spatial Dynamics of Predators and the Benefits and Costs of Sharing Information. PLOS Comput Biol, oktober 2016. Doi:10.1371/journal.pcbi.1005147. 

Powered by Labrador CMS