I Sør-Sudan har forskere funnet en ekstremt sjelden flaggermus som er noe for seg selv. Den har svart-hvitt mønster som mest av alt ligner på en grevling.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Forsker DeeAnn Reeder ved Bucknell University i USA gjorde store øyne da flaggermusen ble oppdaget under feltarbeid i et viltreservat i det afrikanske landet.
- Det var klart et helt ekstraordinært dyr, et som jeg aldri hadde sett før, sier Reeder i en pressemelding.
Det første man legger merke til er de helt spesielle flekkene og stripene. Dette er en type oppdagelser biologer ofte gjør bare en gang i livet, påpeker hun.
Nå har den fått et nytt vitenskapelig navn, Niumbaha superba.
Svært sjelden
Den vakre skapningen med de svart-hvite mønstrene ble første gang beskrevet i Kongo i 1939. Så langt forskerne vet har den bare vært sett fire ganger tidligere, og dette er første gang den er registrert i Sør-Sudan.
Flaggermusen hører til glattnesefamilien, i likhet med alle kjente flaggermusarter i Norge.
[gallery:1]
Reeder fant den sammen med personell fra Sør-Sudans viltforvaltning og verneorganisasjonen Fauna & Flora International (FFI).
Stemte ikke
I samarbeid med kollegaer ved Islamic University i Uganda og Smithsonian i USA har Reeder nå gitt et nytt vitenskapelig navn til det sjeldne dyret.
De mener nemlig at den inntil nå er plassert i en feil slekt. Reeder sier at en grundig analyse viser at den ikke hører til i slekten Glauconycteris der tidligere forskere har plassert den.
- Trekk ved kraniet, vingene, størrelsen, ørene – bokstavelig talt alt du undersøker stemmer ikke. Den er så unik at vi må etablere en ny slekt, sier hun i pressemeldingen.
Den nye slekten, som foreløpig bare har ett medlem, har fått navnet Niumbaha. Det betyr sjelden eller uvanlig på språket zande som snakkes i deler av Sør-Sudan.
- Mye å verne
Sør-Sudan ble uavhengig i 2011 etter mange års borgerkrig. Alle forvaltningsorganer må bygges opp fra grunnen.
Matt Rice fra Fauna & Flora International (FFI) sier at landet har viktige biologiske ressurser som må vernes.
FFI ble etablert i 1903 og spesialiserer seg på å beskytte truede og arter og økosystemer. Organisasjonen har blant annet erfaring i å arbeide i land der det pågår eller nylig har pågått væpnet konflikt.
- Sør-Sudan er et land med mye å tilby og mye å beskytte, sier han.