Ingen livstegn fra utrydningstruet gås

Signalene fra senderen opphørte like ved en russisk landsby. "Imre" er i trøbbel, i verste fall død. Av fugleartene som hekker i Norge, er dverggåsa den eneste med status som globalt utrydningstruet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Slik ser dverggåsa ved navn Imre ut. Bildet er tatt i Finnmark i våres. Signalene fra fuglens GPS-sender opphørte i slutten av oktober, 30 meter fra et hus i den russiske landsbyen Bolsoj."




Sammen med to andre dverggjess ble Imre utstyrt med en GPS-satellittsender i Stabbursnes naturreservat i Finnmark i mai.

Denne merkingen er et ledd i arbeidet med å redde dverggåsa fra å bli utryddet i Norge og Europa, skriver Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Kun Norge og Russland har hekkebestander av dverggås.

DN deltar i det såkalte EU-Life-prosjektet, der man skal identifisere de viktigste områdene for dverggåsa under gåsetrekket. Signalene fra gjessene skal hjelpe forskerne til å finne hekke- og rasteplassene.

Denne kunnskapen vil være helt avgjørende for å kunne sette i verk tiltak for å bevare den Fennoskandiske dverggåsbestanden. Per i dag teller den kun 20 til 30 hekkepar, opplyser direktoratet videre.

Kan ha blitt skutt

Hva skjedde egentlig med dverggåsa Imre, som skulle vært en fortsatt viktig brikke i arbeidet med å bevare bestanden?

DN mener det faktum at signalene fra gåsa stanset i en landsby (Bolsoj), kun få meter fra en husvegg, med stor sikkerhet betyr at fuglen er skutt ulovlig. Videre undersøkelser vil forhåpentlig gi endelig visshet.

Dverggåsa er totalfredet i Norge, Russland og de fleste andre land. Men dette forbudet hindrer likevel ikke at ulovlig jakt trolig er den viktigste dødsårsaken for en av verdens mest truede arter, ifølge direktoratet.

Selv om Imre altså kan ha blitt drept, har satellittmerkingen av dverggås allerde sikret ny og viktig kunnskap om trekkveiene til artens overvintringsområder.

Du lurer kanskje på hvordan det gikk med de to andre dverggjessene som ble merket? Jo, de fortsatte ferden uskadd over Krimhalvøya i Ukraina, og endte opp i Kerkini-sjøen nord i Hellas.

Les mer:

Direktoratet for naturforvaltning: “Dverggåsa Imre skutt i Russland?”:http://www.dirnat.no/content.ap?thisId=500026521

Powered by Labrador CMS