Annonse

Et øredøvende problem

Det rapporteres årlig inn cirka 600 hørselsskader til petroleumsindustrien hvert år. Statoil er et av de selskapene som tar støyproblematikken svært alvorlig.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Om prosjektet

Partnerne i prosjektet er SINTEF IKT, Nacre, NTNU og Statoil. Prosjektet får også finansiell støtte av Norges forskningsråd, ved PETROMAKS.

Prosjekt 183272: Sikkerhet offshore for Hørsel og Talekommunikasjon

Støtte fra Forskningsrådet: 5 MNOK
Totalt budsjett: 17 MNOK
Varighet: 2007–2010
 

Et av tiltakene Statoil har tatt i bruk og videreutvikler er et aktivt hørselsvern- og kommunikasjonsprodukt som heter QuietPro.

– Det er fantastisk å bidra til en teknologiutvikling som vil redusere hørselsskader sier Asle Melvær, Statoils støyspesialist, initiavtager og fagansvarlig for FoU-prosjektet SoHot (Sikkerhet Offshore for Hørsel og Talekommunikasjon).

Hørselvernet QuietPro ble i utgangspunktet utviklet for militæret og blir brukt av det amerikanske forsvaret, blant annet i pansrede kjøretøy. QuietPro er produsert av Trondheimsbedriften Nacre, som er en knoppskytingsbedrift fra SINTEF.

Mer energi og økt sikkerhet

Hørselvernet ble i 2009 testet ut på helidekket på Oseberg Feltsenter. 

– Ved å bruke dette hørselvernet sparer de ansatte energi.

De slipper å anstrenge seg for å høre hva som blir sagt over radioen. Dempingen i hørselvernet gjør at lyden tilpasses omgivelsene.

– Det å få med seg beskjedene som blir gitt på radio kan være livsviktig, forteller Melvær.

Det er også betryggende å vite at utstyret selv gir beskjed dersom det ikke er satt inn i øret på korrekt måte.

Forskningsprosjekt på hørselsvern offshore

Ny QuitePro med støydosemåler. Foto: Marit Hommedal/Statoil

I fire år har Statoil ledet arbeidet med å utvikle det nye hørselvernet. Oseberg og Snorre skal teste ut neste generasjon av QuietPro. Testperioden starter i desember 2010.

– Den nye utgaven har en innebygget støydosemåler som sier fra før hørselen skades. Dette er helt unikt, forteller Melvær.

 – Det gir oss mulighet til å trekke personell ut av støyende områder før de har blitt utsatt for hørselsskadelig støyeksponering. Den er i tillegg eksplosjonssikret og kan brukes på hele plattformen.

Verdens mest avanserte hørselsvern

På utsiden av øreproppene er det en mikrofon som fanger opp omgivelseslyd. Lyden blir digitalt behandlet, og uønskede høye lyder blir tatt bort.

Lyden blir sendt til en høyttaler på innsiden av øreproppen, slik at den som har de på kan høre omgivelseslyden. Det er også mulig å justere hvor mye av omgivelseslyden man vil høre.

Øreproppene har mikrofon på innsiden som fanger opp talesignaler gjennom kraniet. Dermed trengs ikke mikrofon foran munnen, slik det er på hørselvern som brukes på de fleste plattformer i dag.

Mikrofonen inne i øret får ikke med seg bakgrunnsstøy som en mikrofon foran munnen får.

Asle Melvær er overbevist om at et produkt som QuietPro vil kunne bidra til å redusere antall hørselskader i petroleumsindustrien. 

– Det er viktig å understreke at utviklingen av bedre hørselvern ikke skal bli en sovepute for gjennomføring av støyreduserende tiltak. Dette arbeidet skal uansett ha førsteprioritet, avslutter Melvær.

Lenke:

Forskningsrådets program  PETROMAKS (PETROMAKS)

Powered by Labrador CMS