Ungdom drømmer om enebolig

Drømmen om enebolig eller rekkehus er fortsatt sterk blant ungdom. Dette går fram av en undersøkelse blant et utvalg ungdom i Oslo. Drømmen er også sterk blant de med minoritetsbakgrunn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- I mitt utvalg er det ungdom med minoritetsbakgrunn som har vokst opp i trange leiligheter med mange søsken, og de ønsker at sine egne barn skal få en annen oppvekst, forklarer forsker Marit Ekne Ruud ved Norges byggforskningsinstitutt.

Hun er leder for prosjektet Eget hjem for første gang - en komparativ undersøkelse om ungdom og boligetablering, som har til hensikt å skaffe ny kunnskap om de valgene og mulighetene ungdom har når de skal flytte hjemmefra.

Store forskjeller

Undersøkelsen har kartlagt holdninger blant elevene ved Sogn videregående skole, som er landets største videregående skole med elever fra alle sosiale grupper i Oslo.

- Det er store forskjeller blant ungdom, både når det gjelder ønsker og muligheter. Jeg har blant annet funnet en gruppe ungdom som er nødt til å flytte hjemmefra ganske tidlig, fordi gjengifte, ny familie eller nye barnekull gjør at de ikke lenger opplever at det er mental eller fysisk plass hos foreldrene. Men det finnes også en stor gruppe som kan bo hjemme så lenge de ønsker, og som har foreldre som gi både økonomisk og praktisk hjelp, forteller Ekne Ruud.

Både moderne og tradisjonelle

Ifølge studien er ikke den urbane cafékulturen så sterk som man kan få inntrykk av gjennom mediene.

- Mange ønsker å bosette seg utenfor Oslo sentrum, gjerne nær marka og store friarealer. Materialet viser for øvrig at man nødvendigvis ikke må bo i den bydelen man er vokst opp i. Flere fra de veletablerte boligområdene som Vindern, Ullern og Nordstrand ønsker å bosette seg i sentrumsområder som Grünerløkka, Frogner og Majorstua. Men de fleste andre ønsker ikke å bo i sentrum, påpeker forskeren.

Store valgmuligheter

Marit Ekne Ruuds hovedkonklusjon er at dagens ungdom er både moderne og tradisjonell på samme tid. Ungdommene er moderne i den forstand at mange av dem har store valgmuligheter, men også tradisjonelle i den forstand at de velger på bakgrunn av de erfaringene og verdiene de bærer med seg.

- I følge andre undersøkelser er ungdom mer tradisjonsbundet når det gjelder hvor og hvordan de ønsker å bo enn på andre arenaer, forteller Ekne Ruud.

Powered by Labrador CMS