Annonse
To eksperter gir råd om hvordan dere best kan få til pottetreningen.

Bleieslutt? Her er forskernes beste tips

Start tidlig og vær tålmodig, er blant rådene fra to eksperter.

Publisert

Internett flommer over av artikler om hvordan du kan gjøre barnet ditt bleiefritt i løpet av få dager.

Men er det virkelig mulig? Og hva sier forskningen om hvordan dette best kan gjøres?

Her forklarer en overlege og en psykolog noen av metodene og gir svar på:

  • Når du skal starte pottetrening
  • Fordeler og ulemper med potte og toalettsete
  • Tips for å gjøre barnet trygt på potta
  • Konkrete forslag til metode
  • Hva du ikke skal gjøre
  • Når du bør starte treningen

Klare ved tre måneders alder

Et av spørsmålene som raskt dukker opp, er når det er best å starte.

Faktisk tyder en svensk studie på at barn allerede er klare til å styre tissingen sin når de er rundt tre måneder gamle.

– Det ser ut til at det er fysisk mulig for barnet å kontrollere lukkemuskelen, som gjør at det kan kontrollere når det tisser og når det holder seg, allerede fra tre måneders alder, forklarer Søren Hagstrøm.

Han er professor og overlege ved barne- og ungdomsavdelingen på Aalborg Universitetshospital i Danmark.

Selv om foreldre mange steder i verden starter med pottetrening veldig tidlig, har vi i Vesten en kultur for å starte mye senere.

Det er derfor helt forståelig om du vil vente til barnet er litt større før du begynner med pottetrening, synes Hagstrøm.

Han forteller at det er et «mulighetsvindu» fra barnet er mellom ett og to år gammelt.

– Det er lurt å følge med på om barnet viser tegn til å være klar for pottetrening i denne perioden. Hvid det spør mye om toalettet eller viser nysgjerrighet på andre måter, er det lurt å begynne, sier han.

Ulempen ved å begynne når barnet er større, er at det har sterkere vilje og kanskje større motstand mot plutselig å måtte kaste bleien, påpeker Hagstrøm.

I Vietnam starter pottetreningen tidlig

Flere studier viser at barn i Vietnam starter pottetrening allerede fra de er noen få måneder gamle og at de er tørre i løpet av ett år. – De aller fleste barn er bleiefrie når de er ni måneder gamle i Vietnam, sier Søren Hagstrøm. Hvorfor har vi tradisjon for å begynne så mye senere? – Det handler nok om at vi har så gode bleier her i Vesten at vi ikke ser noen grunn til å bli kvitt dem så raskt, er Hagstrøms forklaring.

Potte eller toalettsete?

Skal du så kjøpe potte eller et løst toalettsete til å legge oppå voksentoalettet?

Begge deler kan fungere, men det er fordeler og ulemper. Potta gir en god sittestilling for barnet som gjør at det lett kan tømme tarmen helt, forklarer Hagstrøm.

– Det kan du også få til med en toalettinnsats hvis du legger en krakk under føttene til barnet, sier han.

Men noen barn kan være redde for den store doen.

– Noen barn er redde for at de skal falle ned i hullet og bli sugd med når du spyler ned, sier Hagstrøm.

Samtidig kan det være inspirerende å bruke samme toalett som mor og far, sier Sonja Breinholst, psykolog og amanuensis ved Københavns Universitet.

– Det er en smakssak og avhenger av det enkelte barn. Her må du prøve deg frem, sier hun.

Gjør det hyggelig med bøker og dukker

Uansett hva du velger, er det viktig at du introduserer barnet for potta eller toalettet stille og rolig og prøver å gjøre det til en god og hyggelig opplevelse.

Du kan for eksempel kjøpe en bok der barnet kan se hvordan det skal bruke potta eller toalettet og huske å snakke høyt om når du selv må på do, tipser Sonja Breinholst.

– På den måten avmystifiserer du det og gjør det til noe helt naturlig, sier hun og legger til:

– Det kan nemlig være litt angstfylt å plutselig måtte sitte på potta – for hva i alle dager er det for noe? Og hva skal jeg her?

Du kan også kjøpe en dukke og leke at den tisser på potta, slik at barnet lettere forstår hva det skal gjøre, sier Breinholst.

Sitte på potta etter måltider

Hva gjør du så når du har kjøpt potta, lest en bok og lekt med dukker for å vise barnet hva det handler om?

– Du kan begynne med å la barnet sitte på potta med klær på, sier Søren Hagstrøm.

Etter det kan du ta bleien av barnet og la det gå nakent rundt hjemme.

– Så er det lurt å prøve å legge merke til barnets signaler. Står det med beina i kors, må det kanskje tisse. Hvis barnet går litt unna i et hjørne og du hører presselyder, kan du oppfordre barnet til å sette seg på potta, sier han.

Ellers kan du prøve å sette barnet på potta omtrent annenhver time. Det er ikke sikkert at barnet verken tisser eller bæsjer i potta, men barnet blir trygt på den, påpeker Hagstrøm.

– Man kan også se for seg at du står opp, tar av barnets bleie og setter det på potta – akkurat som du selv går på do om morgenen. Deretter kan dere prøve potta etter måltidene og før barnet for eksempel skal ut på tur, sier han.

Potta kan du ha med overalt, sånn at barnet lærer at det er her toalettbesøkene skal skje.

– Vi har selv tatt med potta på restaurant og på ferie til Mallorca, forteller Sonja Breinholst om da hun pottetrente sine egne barn.

Gi ros, og ikke press barnet

Ros og anerkjennelse er viktig.

– Når vi roser barnet for noe det gjør, vil det være mer tilbøyelig til å gjøre det igjen. Det kan være at du gir muntlig ros, et lite blåbær eller et klistremerke når barnet sitter på potta, sier Breinholst.

Det er imidlertid viktig å rose barnet for forsøket og ikke for prestasjonen, mener Søren Hagstrøm.

– Bare det å sitte på potta med klærne på, er flott og bør roses. Hvis du bare roser når det er avføring eller tiss i potta, så blir det et prestasjonspress, så det vil jeg ikke anbefale, sier han.

Hvis barnet ikke vil sitte på potta, er det viktig å ikke presse og tvinge barnet opp på den, påpeker både Hagstrøm og Breinholst.

– Når vi presser for mye, kan det gi angst for å gå på toalettet, noe som kan gjøre at barnet lærer det senere enn det ellers ville ha gjort. I verste fall kan det gi problemer med inkontinens i voksen alder, sier Hagstrøm.

Det er også viktig å ikke starte med pottetrening i en periode med mye stress eller når barnet for eksempel er sykt, sier de to forskerne.

– Gjør det i en periode da det er litt ro og tid til å gi det et skikkelig forsøk, er tipset fra Sonja Breinholst.

Kan barnet virkelig bli bleiefri på noen dager?

– Pottetrening kan i prinsippet være vellykket på alt fra noen få dager, til måneder, til år. Men det kommer helt an på barnet, og det er ikke et nederlag hvis det tar lang tid eller dere må ta pauser innimellom, sier Søren Hagstrøm.

Samme poeng gjentar psykolog Sonja Breinholst:

– Roma ble ikke bygget på én dag. Det krever mye tålmodighet å pottetrene barnet ditt, sier hun.

5 tips fra utlandet

Tipsene kommer fra Alexandra Vermandel, som er amanuensis ved avdelingen for fysikalsk medisin og rehabilitering ved Universitetet i Antwerpen i Belgia. Hun har publisert flere vitenskapelige artikler om effekten av bleiealarmer og når du bør starte pottetrening.

  • Ta av bleia: Da kan barnet lettere kjenne at det tisser og blir dermed mer bevisst på kroppens funksjoner.
  • La barnet se når du går på do: Barn etterligner foreldrene sine.
  • Velg riktig tidspunkt: Start når barnet er rolig og avslappet. Prøv å unngå stressende perioder, som når barnet nettopp har blitt storebror eller storesøster, eller dere nettopp har flyttet.
  • Ros barnet
  • Forbered deg selv og barnet: Det er lurt å lese seg opp på pottetrening. Det hjelper også å introdusere barnet for potta eller toalettet ved å snakke om hva som skal skje.

Kilder: 

“Urinary bladder control during the first 3 years of life in healthy children in Vietnam–a comparison study with Swedish children”, Journal of Pediatric Urology (2013), DOI: 10.1016/j.jpurol.2013.04.022

“Development of bladder control in the first year of life in children who are potty trained early”, Journal of Pediatric Urology (2010), DOI: 10.1016/j.jpurol.2009.11.002

“Among healthy children, what toilet-training strategy is most effective and prevents fewer adverse events (stool withholding and dysfunctional voiding)?: Part B: Clinical commentary”, Paediatrics & Child Health (2008), DOI: 10.1093/pch/13.3.203

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no Du kan lese originalartikkelen på Videnskab.dk.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS