Annonse
– Flytting kan påvirke barn på mange måter – både direkte og indirekte, sier forsker.

Barn og unge som flytter ofte, har større risiko for depresjon senere i livet

Dersom barn og unge flytter en eller flere ganger før de fyller 15 år, kan det påvirke deres psykiske helse. Det er mange grunner til dette, forklarer forskeren bak studien.

Publisert

Ny jobb, skilsmisse eller mobbing kan være blant grunnene til at familier velger å flytte. Selv om årsaken kan være god og flyttingen nødvendig, kan det få konsekvenser for barnas psykiske helse. 

Ny forskning basert på danske registerdata er nå publisert i tidsskriftet JAMA. Forskningen viser at flytting blant barn og unge under 15 år kan øke risikoen for depresjon senere i livet. 

Det interessante er ifølge Clive Sabel, forsker bak studien og professor på Plymouth University, at det tyder på at det er bedre å bli boende i ett «utsatt område» enn å flytte. 

– Selv om du kommer fra et velstående nabolag, men flytter mer enn én gang, er risikoen for depresjon høyere enn om du ikke hadde flyttet og kom fra et dårligere nabolag, forklarer han til avisa New York Times.

Jesper Dammeyer er professor ved Psykologisk Institutt ved Københavns Universitet. Han mener dette er en god studie: 

– Det har lenge vært en hypotese om at flytting kan øke risikoen for psykiske lidelser, og nå har vi en studie med godt datagrunnlag, sier forskeren som ikke var involvert i studien, til videnskab.dk.

Han påpeker imidlertid også at det ikke nødvendigvis er selve flyttingen som er den utløsende faktoren.

– Flytting kan påvirke barn på mange måter – både direkte og indirekte, for eksempel gjennom foreldrene. Så det er ikke sikkert at det nødvendigvis er selve flyttingen som påvirker barnet, sier Dammeyer.

Barn som flytter, er mer utsatte

Forskerne bak studien analyserte data fra 1,1 millioner barn som ble født i Danmark mellom 1982 og 2003 og som oppholdt seg i landet de 15 første leveårene. I registrene har forskerne fulgt den samme gruppen mennesker gjennom oppveksten og de fant ut at 35.098 av de som fortsatt bor i Danmark, har fått diagnosen depresjon. 

Blant de med depresjon, viste det seg at flytting var en faktor som økte risikoen.

3.099 av de 35.098 deprimerte hadde flyttet en gang mens de var mellom 10 og 15 år. Disse hadde 40 prosent større sannsynlighet for å utvikle depresjon enn de som ble boende på samme sted.

1.363 av dem som var med i studien hadde flyttet to eller flere ganger da de var mellom 10 og 15 år gamle. Risikoen for å få depresjon økte da med 61 prosent sammenlignet med dem som ikke flyttet.

Stressende, vanskelig og dyrt å flytte

Det kan være mange grunner til at flytting påvirker barn, forklarer Jesper Dammeyer.

– Få mennesker flytter fordi det er gøy. Det er stressende, vanskelig og dyrt å flytte, og det påvirker både barn og voksne, sier han og fortsetter:

– Det oppstår ett brudd i barnets sosiale støtte når du flytter. Barnet må bytte skole, flytte bort fra venner, naboer og badmintonklubben, og finne nye sosiale forbindelser ett annet sted. Det kan påvirke barns trivsel direkte.

Samtidig kan flyttingen påvirke barnet mer indirekte. Det betyr nemlig noe hvordan foreldrene selv blir påvirket av flyttingen, forklarer Jesper Dammeyer.

– Dersom foreldrene er stresset fordi de også må finne nye forbindelser, kanskje til og med skilles eller bytte jobb, kan det påvirke barna på en negativ måte, sier han og legger til:

 – Men spesielt små barn er generelt flinke til å tilpasse seg, så lenge familien har det bra. Derfor vil de også bli mindre påvirket av en flytting hvis foreldrene er komfortable og ikke stresset.

De usynlige årsakene

Forskerne bak studien har undersøkt flere andre årsaker til at flytting kan påvirke barns trivsel: blant annet psykiske diagnoser hos foreldrene, skilsmisse og tapte jobber.

Ifølge Jesper Dammeyer har forskerne tatt hensyn til de viktigste faktorene, men det er også andre faktorer de ikke har kontrollert. For eksempel foreldrenes personlighet og foreldreevne.

Gode foreldreferdigheter vil være forbundet med stabilitet, forklarer han.

– Hyppig flytting kan være en indikator på at foreldrene er mer ustabile – og derfor er det ikke sikkert at det er flyttingene som påvirker barnet, men heller foreldrenes ustabilitet, sier han.

– Familier flytter når de må

Selv om forskerne har tatt hensyn til psykiske diagnoser blant foreldrene, finnes det fortsatt mørketall, påpeker Jesper Dammeyer.

Det kan være foreldre som har diagnoser de ikke har fått påvist.

I tillegg har ikke forskerne tatt høyde for alkoholmisbruk eller andre problemer i familien.

Likevel mener Jesper Dammeyer at studien er relevant.

– Familier flytter når de må, og de kommer ikke til å slutte med det, men det er viktig kunnskap for samfunnet. Som forskere ønsker vi å forstå de viktigste risikofaktorene som kan påvirke barns trivsel, sier han og legger til:

– På denne måten har vi mulighet til å forebygge, ved for eksempel å gjøre skolene bedre rustet til å ta imot elever som bytter skole.

Ifølge Clive Sabel kan studien fungere som grunnlag for politiske tiltak om håndtering av barn i statlig omsorg.

Han uttalte til New York Times at dataene tyder på at hyppige flyttinger mellom fosterfamilier eller omsorgsboliger, for denne sårbare gruppen bør unngås.

Clive Sabel råder foreldre som vurderer å flytte om og også vurdere hva slags innvirkning dette vil ha på barna, skriver New York Times.

Referanse: 

Changing Neighborhood Income Deprevation Over Time, Moving in Childhood, and Adult Risk of Depression, JAMA, 2024, DOI: 10.1001/jamapsyciatry.2024.1382 © Videnskab.dk.

Oversatt av Julianne Paulsen, for forskning.no Les orginalsaken på Videnskab.dk, her

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS