Fakta om E. coli / EHEC

Bakgrunn: Escherichia coli (E. coli) er bakterier som finnes normalt i tarmen hos mennesker og dyr.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men noen varianter kan gi alvorlig sykdom og iblant død.

Den sykdomsfremkallende evnen hos EHEC-bakterier er knyttet til evnen til å produsere giftstoffer (toksiner), som kan frigjøres i tarmen og gi tarmbetennelser (enteritt) som er blodige (hemoragiske).

Toksiner kan også føres til nyrene via blodet, og forårsakenyresvikt og eventuelt død.

Drøvtryggere kan være friske smittebærere av EHEC-bakterier, og storfe regnes som den viktigste kilden for smitte til mennesker.

En spesiell variant av EHEC, O157, er årsak til de fl este store utbruddene og kan også gi et noe mer alvorlig sykdomsbilde enn de øvrige variantene.

Smittestoff

Spesielle varianter av bakterien Escherichia coli som produserer giftstoffet verotoksin (også kalt shiga-lignende toksin).

Forekomst

Over hele verden, men større forekomst i industrialiserte land enn i utviklingsland.

Symptomer hos menneske
Akutte magesmerter og først vandig, deretter blodig diaré. Spesielt hos barn kan sykdommen utvikle seg til hemolytisk uremisk syndrom (HUS), som kan føre til nyresvikt og i verste fall død.

Inkubasjonstid

3–9 døgn.

Mottagelighet

Alle er i prinsippet mottagelige, men små barn og eldre er mest følsomme. Kun noen få bakterier skal til for å forårsake sykdom.

Smittemåter

Via mat, først og fremst kjøttdeig av storfe som ikke er tilstrekkelig varme behandlet, men også via drikkevann, upasteurisert melk, fruktjuice og grønnsaker som er forurenset av vann eller gjødsel.

Forurenset badevann og kontakt med smittede dyr kan også medføre smitte.

Forebygging

Gjennomsteking og -koking av kjøttdeig. God overflatesteking av andre kjøttprodukter. God hygiene på kjøkken for å unngå kryssforurensning. God håndhygiene ved toalettbesøk, og ved kontakt med husdyr, spesielt storfe.

Unngå upasteurisert melk og drikkevann av tvilsom kvalitet.

Behandling

Avhengig av symptomene. Antibiotika har begrenset verdi og kan gi komplikasjoner.

Powered by Labrador CMS