Bakgrunn: Store forskere

Fra 1400 til i dag, følg vitenskapshistorien og store forskere langs tidslinja! Dette er et vindu mot de siste 600 år med lenker til artikler om kvinner og menn som har formet vårt verdensbilde.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Last ned!

Du kan også laste ned denne tidslinja og kjøre den lokalt uten internett-tilkobling:

Windows programfil (1,7 Mb)
Mac OSX programfil (3,3 Mb)

Forskningens tidslinje

Hvem var først, Galileo Galilei eller Tycho Brahe? Ofte er det ikke nok å vite om de store forskerne hver for seg. Tida de levde i og hvordan ideene spredte seg er vel så viktig for å skjønne vitenskapshistorien.

Denne tidslinja lar deg se det store perspektivet, og deretter zoome inn på den enkelte forsker eller teknologi-utvikler, fra Gutenberg til Margulis.

Her får du også vite mer om mindre kjente, men like viktige forskere.

Flamlenderen Andreas Vesalius var for eksempel en av de første på 1500-tallet som selv dissekerte og så med egne øyne hvordan menneskekroppen var bygget.

Den gangen var dissekering regnet som for skittent og under verdigheten til en lærd person.

Eller følg lenken og les mer om Antoine Lavoisier, den rike franskmannen som mistet hodet på skafottet under Den franske revolusjon, men som oppdaget at forbrenning er to stoffer som binder seg til hverandre.

Lavoisier forkastet tidas gjengse teori om at forbrenning frigjorde det hypotetiske stoffet “flogiston”, og var en av de viktigste grunnleggerne av moderne kjemi.
 

Powered by Labrador CMS