Myrsangerens sang består av raske og lyse toner og inneholder mange strofer som er hermelyder etter andre arter. (Foto: Hans Petter Kristoffersen / Skog og landskap)

Ukens fugl: Myrsanger

Bakgrunn: Ukens fugl bør muligens omdøpes til nattens fugl. Myrsangeren synger nemlig først og fremst om natta.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Myrsangeren (Acrocephalus palustris) er nå på plass her i Østlandsområdet.

Om du vil høre den fantastiske sangen til denne lille, brune og uanselige sangeren er det bare å ta seg en tur ut om natta, etter at det har blitt mørkt, og finne en åkerholme eller ei veigrøft med dominans av hundekjeks, brennesle og bringebær.

Der holder myrsangeren det gående med en utrolig flott og variert sang - helt fram til morrakvisten. Denne sangen består av raske og lyse toner og inneholder mange strofer som er hermelyder etter andre arter.

På lydkuttet som er fra Ås i Akershus, kan du høre hvordan myrsangeren hermer etter andre fugler, blant annet blåmeis.

Myrsanger er en sørøstlig art som har ekspandert her til lands de siste 20-30 åra. Det er områdene rundt Oslofjorden og litt innover som er hovedutbredelsesområdet for myrsangeren.

Det er fortsatt uklart hvor stor hekkebestanden er, men da jeg kom hit til Ås for litt over 30 år siden, var myrsangeren en svært sjelden art å høre.

Myrsangeren tilhører sangerfamilien, en stor familie på over 290 arter. Slekta Acrocephalus består av 36 arter, hvorav fire andre arter forekommer her til lands.

Dette er rørsanger, som hekker i takrørvegetasjon på Østlandet; sivsanger, som finnes både sørpå og i Nord-Norge; mens busksanger og trostesanger er sjeldne gjester som høres syngende årlig på Østlandet.

Artikkelserie: Ukens fugl

Norge har et rikt fugleliv. Noen fugler bor her hele året, andre tilbringer varmere måneder her, mens andre igjen bare stikker innom mer sporadisk.

481 fuglearter er observert her i landet, men bare 253 har slått seg til med bolig og barn.

Vi har bedt Hans Petter Kristoffersen, fugleentusiast og fuglefotograf, om å gi oss en ukentlig dose fuglekunnskap.

Powered by Labrador CMS