Annonse
Skuespiller Tobias Menzies spilte sir James Fitzjames i TV-serien «The Terror» fra 2018 som handlet om den mislykkede ekspedisjonen.

DNA avslører hvem som ble spist på kannibalistisk katastrofe-ekspedisjon

Skjelettrester funnet etter en katastrofal, 179 år gammel ekspedisjon, kom fra den britiske sjøoffiseren sir James Fitzjames.

Publisert

Det kan forskere slå fast etter å ha fått DNA-match på laboratoriet. 

De sammenlignet DNA fra biologiske rester etter Franklin-ekspedisjonen med DNA fra nålevende etterkommere av de omkomne ekspedisjonsmedlemmene. 

Spiste andre deltakere

I 1845 seilte Franklin-ekspedisjonen med to skip fra England til Nordvestpassasjen ved Grønland og Canada.

Samme år ble skipene sittende fast i isen i det kalde havet. Etter hvert som måneder og år gikk, døde besetningen sakte av sult og kulde, noe som resulterte i kannibalisme.

Slik så den virkelige James Fitzjames ut.
Franklin-ekspedisjonens siste stopp. Det var i vannet vest for King Williams Island, som ligger i det nordlige Canada, at Franklin-ekspedisjonens skip frøs fast. I håp om å overleve, tydde besetningen til kannibalisme.

Fra midten av 1800-tallet og fremover er det funnet flere biologiske rester fra besetningen rundt King William Island. Det er funnet 451 knokler fra minst 13 besetningsmedlemmer.

– Vi jobbet med en prøve av god kvalitet som gjorde det mulig for oss å generere en Y-kromosomprofil, og vi var heldige nok til å få en match, sier Stephen Fratpietro fra Lakehead Universitys DNA-laboratorium i en pressemelding.

Dermed er James Fitzjames den andre av de over 100 besetningsmedlemmene som har blitt identifisert.

Den første, John Gregory, som var ingeniør på ekspedisjonen, ble identifisert av laboratoriet i 2021.

Gravsteinen til deltakere på Franklin-ekspeditionen og en redningsmann.

Kuttmerker på knoklene

– Identifikasjonen av Fitzjames' levninger gir ny innsikt i ekspedisjonens tragiske slutt, forklarer Douglas Stenton, tilknyttet professor i antropologi ved University of Waterloo.

I 1850-årenefortalte flere inuitter nemlig at de hadde sett bevis på kannibalisme blant de overlevende.

Det de fortalte, ble bekreftet i 1997 da det ble funnet kuttmerker på noen av beina, som dokumenterte at minst fire av de døde besetningsmedlemmene hadde vært utsatt for kannibalisme.

Sir James Fitzjames var blant disse, ifølge hans biologiske rester.

En 3D-skanning av Sir James Fitzjames' underkjeve viser spor fra kannibalisme.

– Dette viser hvilket nivå av desperasjon Franklin-seilerne må ha følt, for å kunne gjøre noe de ville ha sett på som avskyelig, sier Robert Park, professor i antropologi.

– Helt siden ekspedisjonen forsvant inn i Arktis for 179 år siden, har det vært stor interesse for dens endelige skjebne. Det har ført til mange spekulative bøker, artikler og senest en populær TV-serie som fremstilte historien som en skrekkfortelling med kannibalisme som et av temaene. Nøye arkeologisk forskning som denne viser at den sanne historien er like interessant og at det fortsatt er mer å lære, sier han.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Journal of Archaeological Science.

© Videnskab.dk. Oversatt av Julianne Paulsen for forskning.no. Du kan lese orginalartikkelen på Videnskab.dk

Opptatt av arkeologi og historie?

Se inn i fortiden og få samtidig siste nytt fra forskning.no om historie, språk, kunst, musikk og religion.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS