VR-briller kan brukes til mer enn bare spill og moro, ifølge forsker. (Foto: Håkon Sparre / NMBU)

Hva kan vi egentlig bruke VR til?

BAKGRUNN: Tror du Virtual Reality bare kan brukes til moro og underholdning? Tro om igjen! Dette er en teknologi med stadig større samfunnsnytte, sier forsker.

– Virtual Reality (VR) er erklært dødt og utdatert tre ganger. Men hver gang har det kommet nye krefter til, som har gitt teknologien nytt liv, sier lederen av NMBUs VR-lab Ramzi Hassan.

Virtuell virkelighet er en kunstig virkelighet skapt med datateknologi eller 360-graders video, som gir brukerne en illusjon av å være til stede og kunne bevege seg rundt.

For å gjøre den illusjonen komplett må du ha på VR-briller som dekker hele synsfeltet.

Forstå fortiden

Hassan forteller at interessen for å bruke dette verktøyet er enorm, men at det er ikke alle som helt vet hva de skal bruke det til.

– VR lar oss forstå fortiden, fremtiden og nåtiden bedre, sier Hassan.

Ramzi Hassan er leder ved NMBUs VR-lab. (Foto: Håkon Sparre / NMBU)

Vi kan bruke historiske data og arkeologiske oppdagelser til å bygge om virtuelle versjoner av ting som ikke lenger finnes.

Det kan være bygninger som er revet, områder som er utilgjengelige på grunn av krig og konflikter eller noe som av andre årsaker er utilgjengelig.

Hassan har for eksempel «gjenoppbygget» Hisham Palace i Jeriko, som har vært borte i over 1000 år.

Se en engelskspråklig video om dette prosjeket her.

Forstå nåtiden

Med Virtual Reality kan vi også forstå nåtiden bedre.

Vi kan bygge detaljerte modeller som gjør at vi kan forstå mer av hva som skjer i områder vi ellers ikke kommer til.

For eksempel rasfarlige fjellsider eller havarerte fregatter. Man kan også bruke VR som et nytt kartlag på toppen av de vanlige offentlige kartene som viser eiendomsgrenser og reguleringsformål og så videre.

Planlegg fremtiden

Med Virtual Reality kan vi planlegge fremtiden bedre. Her er det er stort potensial for utbyggingsprosjekter av boliger, veier, parker og togstrekninger, forteller Hassan.

Her kan du gå inn og sammenligne hvordan ulike alternativer vil prege prosjektet, enten det er materialvalg eller størrelser eller hvordan utbyggingen vil oppleves.

Med brillene på er det nesten som å være der selv, og du skjønner mye mer av hva du holder på å bygge.

Noen verktøy gir også muligheten til å jobbe med skissene med brillene på. Du kan for eksempel bygge hele nye elementer i modellen, tegne eller skrive notater.

Du kan plukke fra hverandre detaljer og sjekke at du har planlagt etter standard.

Og dersom det er flere som jobber sammen kan man også ha møter inne i VR-modellen, og diskutere frem den beste løsningen.

– Det som er nytt nå, er at teknologien er billig og lett tilgjengelig for alle. Nå trenger du bare mobilen din og et billig brillesett – så har du det du trenger, sier Ramzi Hassan. (Foto: Håkon Sparre / NMBU)

Stadig mer populær teknologi

Teknologien har vært her lenge. Ramzi Hassan har jobbet med dette i over elleve år, men det er først nå det begynner å ta av.

Som leder av VR-laben ved institutt for landskapsarkitektur på NMBU ser han nå hvordan stadig flere fatter interessen for teknologien.

De siste årene har det blitt mye mer interesse fra og samarbeid med lokale, nasjonale og globale samarbeidspartnere, myndigheter og selskaper.

– Det som er nytt nå, er at teknologien er billig og lett tilgjengelig for alle. Nå trenger du bare mobilen din og et billig brillesett – så har du det du trenger, sier Hassan.

En stille revolusjon

Han sier at VR også blir en stadig større del av forskning og undervisning, særlig innen landskapsfag, byutvikling og designfag.

– Nå ser vi en stille VR-revolusjon. Dette er som da vi begynte å bruke datamaskiner på 80-tallet. Da var det også mange som var skeptiske. Men bruker du ikke data i dag, kan du ikke utøve yrket. VR har nå blitt et svært relevant verktøy som er ettertraktet, sier Hassan.

– Nå ser vi at VR-teknologien begynner å få ordentlig fotfeste for planleggere og designere. Jeg tror vi bare har sett starten på hvordan dette vil oss fremover, avslutter Hassan.

Powered by Labrador CMS