I 2016 ble Myanmar herjet av et voldsomt jordskjelv. Katastrofen gikk hardt utover den fredede tempelbyen Bagan, der 400 templer ble ødelagt.
I dag er de ødelagte templene stengt for offentligheten. Nå har du likevel muligheter for å utforske de mer enn tusen år gamle templene – hjemme fra din egen datamaskin!
Nylig åpnet Google Arts & Culture nemlig opp dørene for prosjektet Open Heritage: Verdens største og mest detaljerte 3D-arkiv over truede vidundere.
Klikk her for å ta en virtuell tur i tempelbyen Bagan.
Du kan også gå en tur i mayafolkets hovedstad, Chichén Itzá, samt 25 andre spennende steder i 18 forskjellige land.
«Backup» før uhellet er ute
Det er organisasjonen CyArk som står bak skanningen og digitaliseringen. Vi kan nemlig ikke vite hvor lenge vi har disse byggverkene.
Jordskjelv er ikke den eneste trusselen. Krig og turisme står også bak ødeleggelser av verdens kulturarv.
For CyArks grunnlegger, Ben Kacyra, var det Talibans ødeleggelse av en 1500 år gammel Buddha-statue i Afghanistan i 2001 som fikk begeret til å flyte over. Det forteller han i en TED Talk-video du kan se nederst i artikkelen.
Kacyra er heldigvis ikke noen hvem som helst. Han var med på å utvikle verdens første system til 3D-skanning med laserteknologi.
Den samme teknologien kan altså brukes til å skanne og digitalisere verdens kulturarv før det er for sent.
Palasset ble bygd i 1752 av Det osmanske rikets guvernør i Damaskus. I 1925 ble store deler av palasset ødelagt av franske bomber under det syriske opprøret.
Nå er det fredede palasset igjen i fare. Denne gangen er det den syriske borgerkrigen som setter sine spor.
Alle de seks UNESCO-fredede kulturminnene i Syria har blitt enten helt eller delvis ødelagt. Det har blant annet gått utover en berømt moské i Aleppo som stammer fra Umayyade-kalifatet.
I fjor ødela terrorgruppen IS et teater og et monument fra Romerriket i oldtidsbyen Palmyra.