– Vi har de siste årene arbeidet en del sammen med arkeologer før ulike utbyggingsprosjekt settes i gang. Det er lærerikt og interessant for begge parter, forteller forsker og geolog Anders Romundset ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).
På Ørland i Trøndelag utarbeidet geologene nylig en detaljert kurve over hvordan strandlinjen har forskjøvet seg i takt med landhevingen de siste 6000 årene.
Årsaken er blant annet at arkeologene vil ha best mulig informasjon om hvor de kan vente å finne rester av bosettinger fra ulike tidsepoker.
Spor etter mennesker
De siste årene har NTNU Vitenskapsmuseet foretatt omfattende undersøkelser i forbindelse med utvidelsen av Ørland kampflybase.
Her er det avdekket store mengder spor etter bosetning og kulturminner fra jernalderen, som dyrkingslag, kokegroper, stolpehull og ildsteder.
I nærheten ble det også funnet en grav fra samme periode med et svært godt bevart skjelett av en kvinne i førtiårene.
Også en litt yngre lekebåt i tre ble funnet i kulturlagene, noe som tyder på at unger også for tusen år siden var opptatt av lek og moro.
Stort vulkanutbrudd
– Arkeologene kom også over et lag med pimpstein, omtrent elleve meter over havet, som var blitt avsatt i strandsonen, forteller Romundset.
– Pimpstein er et blæret, vulkansk glass som slynges ut fra vulkaner som runde biter under utbrudd. Blærerommene er såpass store at pimpstein faktisk flyter på vann.
Pimpsteinen fra Ørland ble analysert geokjemisk av eksperter ved universitetet i Edinburgh og resultatet er klart: Steinen har drevet inn til strendene i Trøndelag etter et stort utbrudd fra vulkanen Katla på Island en gang for mellom 3000 og 4000 år siden.
Uventet utvikling
Geologene fant også ut at strandlinjefallet gjennom den undersøkte perioden ikke skjedde helt som de hadde forventet.
Feltobservasjonene viser at endringen må ha skutt fart fra cirka år 2000 til år 1500, for så å gå saktere igjen.
– Dette er små nyanser i utviklingen, men har likevel en direkte konsekvens for de arkeologiske tolkningene. Slik sett er dette et tydelig eksempel på verdien i tverrfaglig arbeid, og hvordan den geologiske og arkeologiske utviklingshistorien nesten alltid er nær knyttet sammen, forklarer Romundset.
Nå har NGU-forskerne skrevet et kapittel i boka Environment and Settlement: Ørland 600 BC – AD 1250.
Den rikt illustrerte boka dokumenterer alle de arkeologiske funnene fra Ørland hovedflystasjon og er utgitt både mellom stive permer og gjort åpent tilgjengelig på nett.
Annonse
Referanse:
Anders Romundset og Thomas R. Lakeman: Shoreline displacement at Ørland since 6000 cal. yr. bp. Kapittel 2 i boka Environment and Settlement: Ørland 600 BC - AD 1250: Archaeological Excavations at Vik, Ørland Main Air Bas.
Ingrid Ystgaard: Environment and Settlement: Ørland 600 BC - AD 1250: Archaeological Excavations at Vik, Ørland Main Air Base. Cappelen Damm Akademisk, 2019. (Sammendrag)