En krangel om morgenen flyter ikke over i jobben, viser en amerikansk studie.

Når morgenen går dårlig, blir arbeidsdagen bedre

Dårlig humør forsvinner på jobben, men bare i noen situasjoner.

Frokosten går dårlig. Du havner i enda en diskusjon med partneren din om oppvasken, snømåkingen eller hva dere skal gjøre i helgen. Du drar på jobb i dårlig humør.

Hva skjer på jobben?

Det har amerikanske forskere undersøkt.

De fulgte 92 par gjennom ti arbeidsdager. Hver morgen dokumenterte parene hvordan stemningen mellom dem hadde vært. Hver kveld skrev de ned om de var slitne, om de hadde vært i dårlig eller godt humør på jobben og hvordan de hadde hatt det med kollegaene sine.

– Privatlivet vårt henger tett sammen med hvordan vi føler og oppfører oss på jobben, sier Mahira Ganster i en pressemelding. Hun forsker på organisasjon og ledelse ved University of Arizona i USA.

Om partneren din ignorerer eller kritiserer deg, tar du det med deg på jobb og takler det der, ifølge Ganster.

Men de som dro på jobb i dårlig humør, var ikke uvennlige mot kollegaene sine.

Tvert imot.

Hjalp til mer

De som kom fra en mindre hyggelig frokost, ble mer hjelpsomme.

– De prøver å fikse det dårlige humøret sitt gjennom å knytte seg til og hjelpe kollegaene sine, sier professor Allison Gabriel, som også var med på studien.

Forskerne kaller det mood repair.

Men ikke alle typer bistand kurerte dårlig humør.

Om kollegaene spurte om hjelp til jobboppgaver, så hjalp det ikke på humøret. Det føltes bare som ekstra arbeidsoppgaver.

Om kollegaene ville ha råd og hjelp med personlige problemer, så rapporterte deltakerne i studien at de følte seg mye bedre.

Professor i psykologi Per Einar Binder på Universitetet i Bergen synes den amerikanske studien er ambisiøs og grundig.

– Det beste for oss er å hjelpe andre

– Studien føyer seg inn i forskning som viser at det å ha betydning i andre menneskers liv, er viktig for livskvaliteten vår. Dette er veldig rotfestet i oss, sier Binder til forskning.no.

Mediene er fulle av råd og tips for å få det bedre. Det handler ofte om at du skal si noe positivt til deg selv eller unne deg noe ekstra. Binder tror det beste er å gjøre noe for folk rundt oss.

– Den mest bærekraftige måten å løfte oss selv på er å rette fokuset på relasjonene våre, sier han.

Når vi er vennlige mot andre, styrker vi forholdet til dem.

– Vennlighet mot andre er ikke det første folk kommer på når de lurer på hva som kan gjøre dem gladere og lykkeligere, men det har en veldig kraftig effekt, sier Binder.

Vennlighet fungerer om du vil føle deg bedre, ifølge Per Einar Binder på Universitetet i Bergen.

Parforholdets små skuffelser

– Mennesket er en art som har utviklet seg gjennom samarbeid. Det kjennes riktig inne i oss når vi hjelper andre. Det stimulerer positive følelser og styrker immunforsvaret vårt, sier Binder.

Et annet begrep som har kommet opp i psykologien de siste årene, er mattering, ifølge Binder.

– Det handler om å bety noe for andre. Det er veldig viktig for livskvaliteten, sier Binder.

Parene i studien hadde ikke de alvorligste konfliktene. Det dreier seg om de små, vanlige konfliktene, som at partneren heller vil lese avisen når du vil snakke.

– Dette er de små skuffelsene vi alle opplever i parforhold, sier Binder.

Også annen forskning viser at arbeidsliv og privatliv flyter over i hverandre – ikke alltid på en positiv måte.

Parforholdet påvirker jobben

Både gode og dårlige parforhold påvirker arbeidslivet, ifølge Ingerid Bø, pensjonert forsker fra Universitetet i Stavanger.

– Tilsvarende kan arbeidslivet være både belastende og berikende for parforholdet, skriver Bø i en kronikk i Stavanger Aftenblad. Hun nevner noen eksempler.

Bekymrer du deg for problemer med barna eller parforholdet ditt, er du mindre effektiv på jobben. Krangler hjemme kan føre til mindre jobbtrivsel. Samlivsbrudd fører til sykefravær.

Lever du i et forhold som ikke er likestilt, øker det skvisen mellom arbeid og familieliv. Har du god arbeidsdeling, blir det lettere på begge arenaer.

Opplever du at jobben din er viktig og meningsfull, er det positivt for familien. Arbeidspress på jobben kan føre til konflikter hjemme.

Noen takler konflikter bedre

– Når du er i en følelse, er det lett å ta den videre. Jeg vil tro at viss du har store konflikter hjemme, kan det hende at du er nebbete på jobb eller i butikken, sier Per Einar Binder ved Universitetet i Bergen.

Noen er bedre til å takle konflikter i parforholdet enn andre. Det er de som klarer å se ting fra andres ståsted.

– De som er gode til å ta partnerens perspektiv, tar ikke konflikter så mye innover seg. De får ofte løst ting i parforholdet, sier Binder.

– I forhold der de er dårlig på dette, eskalerer ting fort. Da kan avislesing bli tolket som at partneren ikke er glad i deg lenger.

De amerikanske forskerne peker også på arbeidsgivernes ansvar.

Ledere må ta inn over seg at innsatsen til medarbeiderne deres er preget av erfaringer og konflikter hjemme. Arbeidsgivere må bistå de ansatte i krysspress og stress, mener forskerne.

Referanse:

Mahira Ganster m.fl.: Retreating or repairing? Examining the alternate linkages between daily partner-instigated incivility at home and helping at work. Journal of Applied Psychology 2022. Sammendrag

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV

Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS