Arbeid eller dø

Hvordan kan man best motivere og kvalifisere langtidsledige ut i arbeid? Hva er nytten av å knytte arbeidsplikt til mottak av sosialstønad? Disse spørsmålene ble diskutert når Sosialdepartementet og Arbeids- og administrasjonsdepartementet arrangerte lokale tiltakskonferanser rundt i landet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sosial- og helsedepartementet iverksatte i 2000 et fire-årig forsøksprosjekt, hvor utvalgte kommuner i Norge ble gitt et mer helhetlig ansvar for å sikre aktive, arbeidsretta tiltak for mottakere av sosialhjelp. Nå ønsker departementet å klargjøre på hvilken måte økt lokal innflytelse og oppfølging på tiltakssiden kan bidra til at flere sosialhjelpsmottakere kommer ut i arbeidslivet og over i en selvhjulpen situasjon.

Rettet mot ungdom

- I Norge retter ordningen med arbeid for sosialhjelp seg først og fremst mot ungdom som tidligere ikke har hatt noen tilknytning til arbeidslivet. Systemet ble innført som en mulighet for kommunene her i landet, og den norske modellen er mer desentralisert enn i andre land, sier forsker Ivar Lødemel ved Høgskolen i Oslo, som i fjor presenterte en omfattende studie av ordningen med arbeid for sosialhjelp i sju ulike land.

Utvikle personlige ferdigheter

- I Danmark, Nederland og Storbritannia legges det i ordningene med arbeid for sosialhjelp stor vekt på å utvikle personlige ferdigheter som ikke nødvendigvis er knyttet til et mål om at vedkommende skal raskest mulig ut i arbeidslivet. Det viktigste er ikke arbeid for alle ekskluderte, men det at man forplikter seg til å være en aktiv samfunnsborger. Her i landet synes derimot arbeidet nærmest å være et mål i seg selv - med sikte på en raskest mulig integrering i arbeidsmarkedet, sier Lødemel, som var en av foredragsholderne under Tiltakskonferansene i mars. Her tok han for seg aktivisering i et internasjonalt perspektiv, og blant annet presentere funnene fra forskningen.

Skyggesider ved systemet

- I Norge er arbeid og medborgerskap tettere sammenknyttet enn i andre land, og den norske modellen har vist at den har potensial i seg til å inkludere folk i det ordinære arbeidsmarkedet. Men den har også sine skyggesider, mener Lødemel. - Hvis du ikke får det til i land som Norge, der arbeid er så viktig og der ledigheten er så lav, da blir du virkelig en taper.

Bok med internasjonal oppmerksomhet

I boka “An offer you can’t refuse. Workfare in international perspective” presenterer Ivar Lødemel og medredaktør Heather Trickey en analyse av de ideologiske og politiske debattene rundt arbeid for sosialhjelp - workfare på engelsk - og en oversikt over de programmene som er startet i ulike land. Boka har høstet internasjonal oppmerksomhet.

Tiltakskonferansen 2002 ble arrangert i Tromsø, Stjørdal, Bergen og Oslo.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Oslo - Les mer

Powered by Labrador CMS