Annonse
Deltakerne mente at folk som ikke leverte innen tidsfrister, var mindre kompetente og at arbeidet de leverte, var av lavere kvalitet.

Leverer du arbeidet for sent? Det kan påvirke hvordan det blir vurdert

Folk mener et stykke arbeid er mye dårligere hvis de får vite at det er levert for sent. Det viser en rekke psykologiske eksperimenter.

Publisert

Er du av typen som sliter med å rekke tidsfrister, så gir en ny studie gode grunner til å prøve å skjerpe seg. Du bør i det minste ha en god grunn til at du er sen.

Forskerne bak studien skriver at tidsfrister er en hovedårsak til stress på jobben. Det viser forskning på dem som ikke rekker tidsfrister.

Men hva med dem som mottar det forsinkede arbeidet – blir de også påvirket?

Det gjør de. Og ikke på en god måte.

Identisk arbeid vurdert ulikt

Flere tusen deltakere i en rekke eksperimenter ble bedt om å vurdere ting som kunst, fotografier, forretningspresentasjoner, reklameblader og nyhetsartikler.

Noen av dem skulle late som om de var ledere. I andre eksperimenter var deltakerne ledere. Ett av forsøkene var i felt og inkluderte lærere og studenter på en videregående skole.

De fikk vite at det de skulle vurdere, hadde blitt levert inn før tiden, i tide eller for sent.

Hovedfunnet i den nylig publiserte studien var tydelig:

Forsinket arbeid ble konsekvent vurdert til å være av mye dårligere kvalitet enn dersom det samme stykket arbeid ble levert i tide.

Det spilte ingen rolle om arbeidet ble levert en dag eller en uke for sent, og det hjalp heller ikke å gi beskjed om forsinkelsen.

– Alle sammen så akkurat det samme bidraget til en kunstkonkurranse, skoleoppgave eller forretningspresentasjon, men de klarte ikke å se bort ifra kunnskapen om når arbeidet ble levert da de skulle vurdere hvor bra det var, sier professor Sam Maglio til avisa The Guardian

Han er en av forskerne bak studien.

Ikke så kompetente?

Deltakere i eksperimentene ble også spurt om de kunne tenke seg å jobbe med dem som hadde levert inn de ulike arbeidene.

Men personer som ikke overholdt tidsfristen, ble vurdert som mindre kompetente. Sen levering var også forbundet med lav integritet.

De fleste svarte at de hadde mindre lyst til å arbeide med eller delegere oppgaver til dem som leverte ting for sent.

Å ha en veldig god grunn for forsentleveringen, var formildende. Hvis det var noe helt utenfor noens kontroll, noe de ikke kunne ha planlagt for, så ble ikke den sene leveringen oppfattet like negativt.

Forskerne anbefaler å fortelle det til sjefen eller læreren hvis du har en veldig god grunn til at du ikke rekker en frist.

– Det ser ut til å være et av de få tilfellene der folk gir deg en sjanse likevel, sier Maglio til The Guardian.

Å levere tidligere enn tidsfristen, hadde ingen effekt på vurderingene.

Mye som kan spille inn

Hallgeir Sjåstad er psykolog og professor ved Norges Handelshøyskole (NHH). Han forsker blant annet på hvordan beslutninger fattes.

Han synes studiens bruk av ulike typer eksperimenter for å lære om vurderinger av andres arbeid er interessant.

– Dette er jo vurderinger som vi gjør hele tiden, som også påvirker hvem vi velger å samarbeide med i fremtiden. I den sammenheng hjelper det ikke å være kompetent og gjøre et godt arbeid dersom de du samarbeider med, konsekvent vurderer deg annerledes, sier Sjåstad til forskning.no.

Samtidig er det alltid mye som spiller inn i sånne vurderinger, påpeker han.

– Kvaliteten i selve arbeidet er forhåpentligvis viktigst.

– Men studiens resultater tyder på at i den type samfunn som studien ble gjennomført i, England og USA, så brukes det rene tidsaspektet som en indikator for kvalitet og kompetanse.  

Det er ingen grunn til å tro at man ikke ville funnet samme effekt i Norge, ifølge Sjåstad.  

Forskjell på tidsfrister

Men det er ikke sikkert at sammenhengen som er funnet i eksperimentene, gjelder på samme måte i virkeligheten. 

Kanskje kommer det også litt an på type tidsfrist.

– Dersom det gjelder absolutte frister som utgjør forskjellen på om man i det hele tatt klarer å fullføre arbeidsoppgaven eller ikke, så er det rimelig å tenke at personer med høy kompetanse vil klare å levere arbeidet sitt til avtalt tid, sier professoren.

– Når det gjelder uformelle og mer fleksible tidsfrister, slik som de man setter for seg selv som et delmål for å sikre fremgang i et prosjekt, så vil jeg anta at denne type tidseffekter spiller mindre rolle for hvordan kompetansen vår og kvaliteten i arbeidet blir vurdert, så lenge selve arbeidet som leveres er bra.

Opptatt av hva som
skjer i samfunnet?

Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på i nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS