Annonse
Kvinner utgjør en stadig større del av arbeidsstokken i Europa, viser nye tall fra Eurostat. (Foto: AP / NTB scanpix)

Flere kvinner i arbeid i Europa

Forskjellen i andelen kvinner og menn som er i arbeid i EU minker. Men det er store forskjeller mellom medlemslandene.

Publisert

Forskjellen i andelen kvinner og menn som er i arbeid har minket kraftig i nesten alle EU-land siden 2005, viser tall fra Eurostat.

I 2005 var rundt 42 prosent av arbeidsstokken i de 28 landene kvinner, men denne andelen var i 2017 steget til rundt 44 prosent.

Blant de 19 landene i eurosonen økte kvinneandelen fra 41,4 prosent til 44,4 prosent.

Tallene skjuler imidlertid store ulikheter mellom landene. I Baltikum er kvinneandelen opp mot 47 prosent, mens den i Italia og Hellas er ned mot 40 prosent.

Kraftige endringer

Men også i landene sør i Europa har forskjellen minket kraftig, og det samme er tilfelle i Irland.

Ungarn er imidlertid det eneste EU-landet hvor andelen kvinner i arbeid har minket siden 2005. Da var andelen 43,2 prosent, mens den i 2017 var falt til 42,4 prosent.

Noen av årsakene til at forskjellene nå minker begynte for flere tiår siden, sier økonom Barbara Petrongolo ved Queen Mary University i London. Deriblant er et høyere utdanningsnivå blant kvinner en hovedårsak, mener hun.

Et viktig poeng er dessuten at flere land har gått bort fra fabrikkindustri og over til serviceindustrier, som Petrongolo sier har hatt «en svært kjønnsspesifikk effekt».

Finanskrisen en faktor

Teknologiske framsteg, deriblant utviklingen av tidsbesparende husholdningsapparater, er også en faktor.

Også finanskrisen, som slo hardt inn i en rekke av EUs medlemsland, har ført til minkende forskjeller, ifølge økonom Emma Tominey ved University of York.

Den økonomiske krisen førte til at mange menn i en rekke av landene, deriblant Spania og Hellas, måtte slutte å jobbe, noe som dermed reduserte deres andel i arbeidsstokken.

Andelen som sluttet å jobbe som følge av finanskrisen var høyere blant menn enn kvinner, ifølge tall fra OECD. Etter finanskrisen var det dermed flere kvinner i arbeidsstokken enn menn.

Powered by Labrador CMS