Spiser søte småprimater

Orangutanger fra Sumatra er ikke så hardnakkede vegetarianere som man har trodd. Når det er fruktmangel spiser de gjerne en nusselig dovenlori. Se video her.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(video: New Scientist)

Orangutangene fra Sumatra (Pongo abelii) lever normalt bare av frukt og andre planter, og man har lenge trodd at de holdt seg langt unna kjøtt.

Men etter hvert som forskere har observert orangutangarten i jungelen er det blitt klart at de ikke er fremmed for å spise andre dyr dersom det er dårlig med frukt og planter i området, skriver New Scientist

Nå har den nederlandske forskeren Madeleine Hardus filmet en orangutangmor og ungen hennes som deler en dovenlori.

Dovenlorien beveger seg meget tregt og langsomt, derav navnet. Den lever i Asia, fra Bangladesh til Vietnam, Malaysia, Sumatra, Java og Borneo. (Foto: David Haring / Duke Lemur Center/Wikimedia Commons)

Dovenlorien (Nycticebus coucang) er en liten, treg primat som blir rundt 30 centimeter lang.

Hardus har gått gjennom all forskningslitteratur om orangutanger, og har funnet totalt seks tilfeller der de jakter på småprimater. Tre av tilfellene har Hardus selv sett.

I studien om orangutangjakt som nå er publisert skriver hun at man ikke til nå har sett at de store apene går aktivt ut for å jakte, men at de ser ut til å kunne lukte dovenlorien.

Og hvis det er lite annen mat i området, så haster de mot lorien, fanger den og dæljer den lille skallen dens inn i et tre så den svimer av, sannsynligvis for å unngå å bli bitt. Dovenlorien har nemlig giftig spytt.

Og så får orangutangen seg et kjøttmåltid.

Referanse:

Madeleine E. Hardus et.al., Behavioral, Ecological, and Evolutionary Aspects of Meat-Eating by Sumatran Orangutans (Pongo abelii), International journal of primatology, oktober 2011

Powered by Labrador CMS