Spør en forsker: Blir vegetarianere dårlige av å spise kjøtt?

Folkevisdom forteller at vegetarianere blir syke hvis de begynner å spise kjøtt igjen. Forskningen er ikke helt enig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

De fleste med vegetarianere i vennekretsen har hørt historien: Vegetarianer får ved en feiltagelse i seg en biffbit på pizzaen eller hønsebuljong i suppa og blir skikkelig dårlig.

Men er det egentlig noen grunn til at kroppen skulle reagere slik? Eller er det rett og slett bare snakk om en veggis-myte?

Vi har spurt forskerne.

Og skal vi tro vitenskapen, er det få grunner til å frykte stort trøbbel ved en bit av feil pizza. Men starter du et nytt liv som kjøtteter med en trehundregrams biff, er det ikke umulig at du blir litt uggen i magen.

Mister ikke evnen

Det hører med til historien at få forskere har studert hva som skjer med vegetarianere som synder eller tabber seg ut. Professor Birger Svihus fra Institutt for husdyr- og akvakulturvitenskap ved UMB kan likevel si noe ut fra det vi vet om fordøyelsen generelt.

- Det er ingen grunn til å tro at de blir syke. Jeg kan vanskelig forestille meg at kroppen mister evnen til å håndtere kjøtt, sier han. 

- De næringsstoffene som kroppen fordøyer i kjøtt må den også fordøye i andre matvarer. Enzymene som kroppen må produsere for å bryte ned kjøttproteiner, brukes også til å bryte ned planteproteiner.

Tung start

Professor Bjørn Skålhegg ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo er enig. Det er ikke noe som tilsier at vegetarianerkropper skal begynne å avvise kjøttmat.

- Det er mulig man kan få litt problemer dersom man begynner rett på med en kjempebiff. Da kan det hende at kroppen ikke har høye nivåer av de riktige enzymene. På samme måte som det kan være tungt å fordøye et stort måltid etter en lang sultperiode, sier han.

Dette kan selvfølgelig også skje dersom du begynner å spise andre matvarer som du ikke har spist på lenge.

Det er ikke umulig at en monoman grandiosa-fan som plutselig tar fatt på fem frukt og grønt om dagen, ryker på en smule fordøyelsesbesvær i starten.

De fleste vil imidlertid raskt venne seg til nye innslag i kosten, mener Skålhegg.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

Svihus poengterer at kjøtt faktisk er relativt lett fordøyelig.

- Proteiner generelt er krevende å fordøye, men i forhold til andre proteinkilder er kjøtt faktisk ganske lett, sier han.

Dessuten er menneskekroppen et svært robust og tilpasningsdyktig maskineri som tåler det meste.

Ensidig kost med store sesongvariasjoner

- Vi glemmer ofte å tenke på menneskenes historie, sier Svihus:

- Går vi mer enn femti år tilbake i tid hadde mange et utrolig ensidig kosthold fra dag til dag. Samtidig var det enorme variasjoner igjennom året.

- På høsten var det overflod av kjøtt, og på ettersommeren hadde man grønnsaker. Men de siste kålrabiene gikk gjerne i mars, og i mars, april og mai var kosten nærmest fri for grønnsaker. Og frukt var det ingen som spiste etter jul.

Nettopp dette er mennesket tilpasset til.

- Kroppen er klar for å ta imot det meste. Skal man overleve, må man kunne spise det som til enhver tid er tilgjengelig, sier Svihus.

Kan ha kjøttallergi

Det er altså lite i fysiologien eller menneskehistorien som tilsier at vegetarianere skal få nevneverdige problemer med en kjøttbit.

- Det kan nok være litt forskjell mellom ulike typer vegetarianere. Noen har hele tida spist egg eller melk, mens veganerne unngår all mat som stammer fra dyr. Men at en vegetarianer som spiser egg eller melk skulle bli syk av hønsebuljong, det tror jeg rett og slett ikke noe på, sier Skålhegg.

- Da må det i så fall være snakk om allergi.

Noen få mennesker – under én prosent av befolkningen – er allergiske mot kjøtt fra vanlige dyr som ku eller gris. Dersom en vegetarianer faktisk er allergisk, vil hun kunne oppleve en reaksjon på bare smuler av kjøtt i maten.

Dette vil imidlertid ofte dreie seg om typiske allergireaksjoner som tetthet i brystet og rennende øyne og nese. Og det er ingen grunn til å tro at en person som ikke var allergisk i utgangspunktet skal bli mer følsom etter en periode som vegetarianer, mener Skålhegg.

Han tror det er viktig å beholde roen i dagens kaos av mer eller mindre velfunderte advarsler knyttet til kost.

- Det gjelder å ikke bli for hysterisk. Vi tåler faktisk det meste.

Powered by Labrador CMS