Aper er best i verden til å jodle, ifølge ny studie
De beste jodlerne befinner seg altså ikke i alpelandene Østerrike eller Sveits.
Forskerne undersøkte flere apearter i Bolivia, blant annet den svarte brøleapen.(Foto: Jacob Dunn/Anglia Ruskin University)
Tanya Maria MøllerKnudsenJournalist i Videnskab.dk
Publisert
Nei, faktisk er de i regnskogen i Latin-Amerika, ifølge en ny studie.
Forskere fra Anglia Ruskin University i England har fått ny innsikt i apers forskjellige lyder. Apene viser imponerende jodle-evner, skriver universitetet i en pressemelding.
Når apene skifter lyd fra stemmeleppene til stemmemembranene, kan de lage små knekk i ropene sine – som altså høres ut som jodling.
Stemmemembranene gjør at apene kan gjøre frekvenshopp opptil fem ganger større enn det jodlende mennesker får til.
Hos oss mennesker har stemmemembranene forsvunnet gjennom evolusjonen. Fordelen med det er at vi kan snakke tydeligere og mer stabilt, ifølge forskere.
Når mennesker jodler, hopper vi som regel en oktav eller mindre. Men apene kan hoppe mer enn tre oktaver på én gang, viser studien.
Den peruanske edderkoppapen (Ateles chamek) var visstnok den beste til å jodle, med en spennvidde på fire oktaver.(Foto: Jacob Dunn/Anglia Ruskin University)
Hva bruker apene denne evnen til?
Forskerne tok opp og undersøkte rop hos flere apearter i et dyrereservat i Bolivia, blant annet svartbrølapen, luekapusinen, boliviaekornapen og den peruanske edderkoppapen.
Apene har muligens utviklet de jodle-lignende ropene for å kunne kommunisere bedre, sier forsker Jacob Dunn i pressemeldingen.