De så nærmere på ett av de tropiske trærne, Parkia panurensis. Frøene til dette treet er det nemlig bare tamariner som sprer i dette området, så forskerne kan være rimelig sikre på at om et slikt tre finnes i den nye skogen, er det apene som har gjort jobben med å frakte frøet dit.
Genstudier av spirene viste hvem som sannsynligvis var foreldrene til disse unge trærne. Opphavet til halvparten sto i nabolaget til apene.
Etter hvert som skogen vokste fram, ble plantene som apene spiste av i det nye området større og var oftere av lokal avstamming.
Jo mer tid apene tilbrakte i den nye skogen, desto flere frø bæsjet de ut der.
Dermed bidrar de til et mer variert utvalg planter i skogen, mener forskerne.
Men kan apene redde regnskogen? Forskerne tror i hvert fall at de kan spille en viktig rolle når vi mennesker trekker oss ut og lar skogen vokse fram igjen.
De kom uventet på sporet av sammenhengen mellom apenes ferd og framveksten av nye trær. Dette var ikke noe de tenkte på da de startet forskningsprosjektet for 25 år siden.
– På den tida hadde vi aldri trodd at skogen i hogstområdet noensinne skulle komme seg igjen, sier forsker Eckhard W. Heymann i en pressemelding fra det tyske primatsenteret.