Annonse

Gigantisfjell kan true pingviner på Sør-Georgia

Verdens største isfjell – som er dobbelt så stort som London – driver nordover mot Sør-Georgia og kan utgjøre en trussel mot viktige hekkeplasser for pingviner.

Stort, hvitt isflak med jevn høyde mot mørkegrønt hav.
Isfjellet A23a er verdens eldste og største – nesten like stort som Østfold fylke – og driver mot Sør-Georgia.
Publisert

Isfjellet beveger seg sakte fra Antarktis, mot Sør-Georgia i Sør-Atlanteren. Når det nærmer seg øya, kan isfjellet gå på grunn i et område som er viktig for både pingviner og seler, sier forskere.

Satellittbilder antyder at isfjellet, som har fått «navnet» A23a, skiller seg fra andre gigantisfjell ved at det ikke har blitt brutt ned til mindre biter i løpet av ferden over Sørishavet. Det sier oseanograf Andrew Meijers ved British Antarctic Survey.

Om to til fire uker

Meijers sier det er vanskelig å spå ruten isfjellet vil ta, men sier det ligger an til å nå den grunne kontinentalsokkelen ved Sør-Georgia i løpet av to til fire uker.

– Isfjellet har gått på grunn der tidligere og forårsaket et betydelig antall dødsfall blant pingvin- og selunger på grunn av matmangel, sier Meijers.

Isfjellet, som brøt løs fra iskanten i Antarktis i 1986, er på rundt 3.500 kvadratkilometer, noe mindre enn Østfold fylke. 

Etter å ha blitt stående fast nær kanten av kontinentet i mange år, begynte det å drive nordover i 2020. 

Hva skjer hvis det ikke treffer?

Dersom det «bommer» på Sør-Georgia, fortsetter ferden over åpent hav, drevet av vind og strømmer. Der kan det ende opp som en rekke mindre isfjell og biter som gjør det krevende for fiskere og andre å navigere.

I forrige århundre var Sør-Georgia en viktig base for blant annet norsk hvalfangst og krigsskueplass under Falklandskrigen mellom Argentina og Storbritannia i 1982.

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Powered by Labrador CMS