Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk Polarinstitutt - les mer.

Det lir mot vinter på forskningsstasjonen Troll i Antarktis, og med mørketid i emninga skinner polarlyset over fjellene i stasjonsområdet. Her tilbringer seks personer totalt 13 måneder isolert fra omverdenen.

Polarforskernes beste råd om hvordan leve i isolasjon

Koronapandemien har sendt mange av oss i isolasjon med mangel på sosialt nærvær eller for lite privatliv. Få med deg polarforskernes råd for hvordan du kan takle dette. De har lang erfaring i å leve på denne måten.

Publisert

Noen som etter hvert kan regnes som eksperter på å leve isolert, er våre seks overvintrere i Antarktis. De et nå inne i femte måned av et totalt 13 måneder langt opphold på Troll-stasjonen i isødet i Dronning Maud Land.

På Troll har overvintrerne kun hverandre å omgås frem til i november når ny sommersesong står for tur, og det første flyet med forskere og logistikkpersonell lander på blåstripa ved stasjonen.

Enn så lenge er de alene. Dagene blir kortere, mørkere og kaldere, og tida brukes mer og mer innendørs også for gjengen på Troll.

Oppdraget er å drifte stasjonen gjennom den lange og værharde antarktiske vinteren som nå står for tur.

Så langt går alt bra. Lite tyder på at noe skurrer.

– Vi har det fint, trives i hverandres selskap og gjør hyggelige ting sammen, samtidig som vi respekterer behovet for å også ha alenetid, sier teamleder, kokk og eneste jente i gruppa, Karin Jansdotter.

Sammen med gutta har hun laget noen kjøreregler for hvordan de skal mestre den spesielle tilværelsen de lever under på Troll, isolert fra omverden, men likevel tett på få andre over lang tid.

Gjengen på Troll deler gjerne rådene med oss lenger nord på kloden, vi som står midt i koronapandemien med alle dens utfordringer, inklusiv hvordan vi best mulig skal takle den nye hverdagen der vi helst skal holde oss hjemme, om vi kan.

Overvintringsteamet på Troll i 2020 er mekaniker Arthur Snekvik fra Surnadal (foran til venstre), kokk Karin Jansdotter fra Gøteborg, lege Thomas Dretvik fra Sandnes og rørlegger Aleksander Tvedt Johannessen fra Randaberg. Bakerst til venstre; elektriker Alexander Sola fra Randaberg og forskningstekniker Roald Klingsheim fra Hjelmeland. Bildet ble tatt i Tromsø i oktober 2019, rett før avreise til Troll.

Her er 10 mestringsråd for trivsel i isolasjon fra Troll overvintringsteam 2019/2020:

1. Snakk ut

Ta opp problemer med en gang de oppstår, ikke la dem ligge å murre. Det kan gjøre vondt verre, skape misforståelser og gi galt bilde av situasjonen.

2. Se hverandre

Se hverandre og strekk ut en hjelpende hånd. Vær raus med gode ord og handlinger!

Lege Thomas Dretvik (t.v.) og mekaniker Arthur Snekvik jammer gjerne på gitarene når de slapper av innendørs på Troll.

3. Respekter alenetid

Det er fint å omgås andre, men også godt med alenetid, så vis respekt for de som trenger å trekke seg litt bort. Les en bok, hør på musikk eller se på Netflix, gjør det som gir deg hygge, selv om du er alene.

4. Lag mat sammen

Det er sosialt og ofte gøy å lage mat sammen! Bak brød, sett en surdeig eller fermenter mat, det finnes mengder av muligheter som fremmer smaksløker og mette mager. Finn frem kokebøker eller søk oppskrifter på nettet.

Det er sosialt og ofte gøy å lage mat sammen! Bak brød, sett en surdeig eller fermenter mat, det finnes mengder av muligheter som fremmer smaksløker og mette mager, råder overvintrerne.

5. Fellesmåltider er gull

På Troll samles overvintrerne daglig til fellesmåltider rundt bordet.

– Måltidene er som terapi for oss. Da flyter praten. Vi slapper av og nyter maten, sier kokk Karin Jansdotter.

6. Lær deg noe nytt

Lær deg noe nytt eller finn frem en hobby som du har lagt bort. Gjør ting du vanligvis ikke har tid til eller klarer å fokusere på. For eksempel kan du lære deg et fremmedspråk eller et instrument, finne frem strikkingen og rydde i bilder.

Hygg deg med puslespill … og gjerne et med flere tusen brikker, som forskningstekniker Roald Klingsheim pusler med når han slapper av.

7. Tren!

Kan du ikke trene utendørs, finnes det mange treningsfilmer på nettet, inklusiv yoga, som kan gjøres fra stua. Flytt på møblene og sett i gang!

Kokk Karin Jansdotter har rigget seg til med yogamatte og treningsvideo på Macen i fellesstua.

8. Ha det ryddig

Ikke la hjemmet forfalle, men hold det rent og i orden, det øker trivselen.

– På Troll passer vi på å ha det ryddig hver dag. Det gjør også at vi klarer å tenke bedre, mener Karin.

9. Rutiner og mål for dagen

Lag deg rutiner. Selv om hverdagen virker flytende, rar og ny. Prøv å våkne til samme tid og spis regelmessige måltider utover dagen. Sett deg noen mål for dagen, og stryk dem ut etter hvert som de er oppnådd.

10. Vær sosial via video på nett

Plei kontakt med venner og familie på Facetime, Skype eller andre plattformer. Det finnes et vell av artige filtrer som kan brukes og gi mang en latter.

Gøy med filter: Snakk med familie og venner over internett! Her er kokk Karin Jansdotter i samtale med mor og bror som befinner seg hjemme i Sverige.

Vel, da er det bare å prøve ut rådene fra våre folk sør på kloden. Og vi håper alle som holder seg hjemme i koronaens tid lykkes med hjemmetilværelsen.

Powered by Labrador CMS